mozaïek der mensheid

Op 2 mei zag ik op de Facebookpagina van BBC Culture een link naar een interessant artikel over collages in de Victoriaanse tijd. Er was er eentje bij die me meteen inspireerde. Heerlijk een middagje meten en knippen.

De vierkantjes zijn 2,5 x 2,5 cm. Ik bedacht dat het misschien handig was om daarvoor een sjabloon te hebben in plaats van steeds met de geodriehoek in de weer. Al zoekend stuitte ik op een doos met blokjes (vanaf 36 maanden!) die precies de goede maat hadden. Heerlijk speelgoed!

Ik begon met het hele patroon in wit uit te knippen en te leggen. Daarna zocht ik er gekleurde papiertjes bij. Kant-en-klaar, gelli prints, stijfselmarmer, van alles kwam in aanmerking.
Leggen is nog wat anders dan plakken, en helemaal volmaakt werd het niet.
Nu de binnenste zeshoeken nog. Ik besloot ze te vullen met 6 driehoekjes waarop steeds mensenmenigten te zien zijn. Het mozaïek der mensheid, zoiets. Toen ze af waren, en ik ze op hun plaats legde, begon ik te twijfelen. Was het geheel zonder middenstukjes niet mooier?
Ik gooide het geheel in de groep, op Facebook en Twitter. Wat is het toch geweldig hoe mensen dan meedenken!

Wat ik onder andere hoorde was dat "zonder" weliswaar mooier en rustiger was, maar "met" interessanter en aparter. Onder de "met"-stemmers waren ook kunstenaars van wie ik de mening erg op prijs stelde, dus ik was wel blij dat "met" ook in aantallen veel hoger scoorde.
De uiteindelijke uitslag: 48 voor "met" en 23 voor "zonder."

Terwijl ik dit zat te schrijven bedacht ik: ik kan voor ik ze opplak nog wel even een goede foto van "zonder" maken, dan kan ik die via Werkaandemuur aanbieden.
Tijd om mijn geweldige statief van 2 dozen en een wasrekje weer eens van stal te halen!
En vervolgens de middenstukjes opplakken. Klaar!

hc1/22 Mozaïek der Mensheid is te koop voor €75,00 (formaat A3)

Dit bericht is geplaatst in creatief met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op mozaïek der mensheid

 1. Wat mooi! Het lijkt wel een beetje op glas-in-lood.

 2. Elly van Doorn schreef:

  Je moet wel engelengeduld hebben. Ziet er gaaf uit.

 3. Ferrara schreef:

  Ik moest denken aan een caleidoscoop. Mooi werk

 4. Hella schreef:

  dank ladies!
  het was inderdaad monnikenwerk maar dat kan ook heel ontspannend zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *