Australisch scharnierboekje

Een geweldige boeken- en doosjesmaker op Facebook is Bep van Gasteren. Laatst had ze weer zo'n toverdoos gemaakt met allemaal verschillende boekjes erin. Ze maakte er een filmpje van, ik hoop dat ook niet-Facebookies het kunnen zien.
Het eerste boekje dat tevoorschijn kwam, intrigeerde mij. Gelukkig wist Bep een tutorial!
Het leek me zó moeilijk te omschrijven hoe je dit in elkaar frunnikt maar ik ga het proberen.

Je begint met een kleine harmonica (de zijdjes zijn 4,5 x 4,5 bij mij, de totale lengte van die strook is 72 cm).
Dan vouw je de bladzijden. Ik maak ze uit een dubbelgevouwen gelli print van 20 x 20 cm. De bladzijden worden dus 10 x 10. Ik twijfelde nog even of ik het dubbelgevouwen vel op elkaar moest plakken of 'los' moest laten, maar koos toch voor plakken.
In dit geval – mijn eerste Australische scharnierboekje – bestonden de katernen dus maar uit 2 bladzijden. (Ik ben nu met eentje bezig waar ik extra bladzijden per katern invoeg.)
Op de middenvouw van het katern maak ik een snee van 4,5 cm. Daar schuif ik de bergvouw van de harmonica doorheen. (Een harmonica heeft berg- en dalvouwen.)
Om het katern te vergrendelen schuif ik een kaartje door de bergvouw heen. In dit geval heb ik dat met rondjes gemaakt, en er ook afbeeldingen op geplakt.

Toen het eenmaal in elkaar zat, was ik er erg blij mee. Maar ja, om het af te maken moet het toch inhoud krijgen bij mij. Waarom ik oude stenen beeldjes uitknipte en wat stenen werktuigen? Geen idee. Toch paste het een tijdje later helemaal bij wat ik meemaakte.

al met de eerste stenen klingen
werden mensen van steen gemaakt
tot idool of krijger
godin of gevaar

voor eeuwig bekend
voor eeuwig herkend
voor eeuwig erkend

versteend verzekert
dat de buitenkant klopt

niemand bevraagt
het wezen daarbinnen

welk wezen daarbinnen?
durf jij te beweren
dat de buitenkant niet klopt?

blijf af van mijn wereldbeeld
en mijn zekerheden

zie je mijn vuist?
zie je mijn bijl?

HRB 152/22 te koop voor €17,95

Dit bericht is geplaatst in heldinne's reisboekjes met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Australisch scharnierboekje

  1. Joke schreef:

    Wow wat prachtig Hella!
    Helaas is het filmpje niet te zien door niet-Facebookies 😭

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *