201 – in Harstamar

Toen ik de poort wat dichter naderde, zag ik links en rechts een wachthuisje. Of ze bemand waren kon ik niet zien, maar het risico was te groot. Ik stapte naar links, buiten de zuilen, en liep met een wijde boog naar de stadsmuren. Nu was ik buiten de Schaduw, het gaf me een onbeschermd gevoel. De grond was zanderig en bedekt met lage struikjes en grassen, hier en daar zag ik wat geiten.

Harstamar mocht dan de hoofdstad zijn, het leek lang niet zo rijk en feestelijk als Barraspira, terwijl het toch aan de Heerweg lag én aan de Helvarderaflu. Ik volgde in het lichte donker de hoge stadsmuren, steeds omhoog kijkend of ik iemand zag. Na een flinke wandeling kwam ik uit bij de rivier, en ik zag dat ik me vergist had. Dit was de voorkant van Harstamar. Hier was de grote brug over de Helvarderaflu, hier was de hoofdpoort, rijk versierd met kleurrijk beeldhouwwerk. Als ik ergens een koninklijke entree kon maken, dan hier. Maar hoe kwam ik op de brug?

Ik liep onder de laatste boog door en zag een steile trap omhoog naar de brug. Aan deze kant geen wachthuisjes, maar twee enorme deuren die nu gesloten waren. Er hing een bel, net als vroeger bij de weef, maar ik durfde hem niet te luiden. Toen bedacht ik opeens iets: de Hemrond!

Ik haalde het pakketje uit mijn zak, wikkelde het garen eraf, maakte de vastgekleefde bladeren los – en kokhalsde, de stank was verschrikkelijk. Maar ik hield de gouden ring omhoog en het wonder gebeurde, de deur leek wel vloeibaar te worden, door het druipende hout liep ik naar binnen. Achter mij droop het hout weer omhoog. Ik drukte me tegen de muur en pakte het vieze ding gauw weer in.
En nu?
Waar zou ik Mia en Bo moeten zoeken? Deed ik er goed aan om een Blauwe te blijven of juist niet?

Dit bericht is geplaatst in feuilleton met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op 201 – in Harstamar

  1. Ferrara schreef:

    Ze is binnen en op een slimme manier. Dat is gelukt.
    Gek genoeg voelt het nog niet echt als opluchting.
    Klein dingetje, kan hout omhoog druipen? Ik zou kiezen voor kroop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *