vinderigheid

Werkelijk elke minuut schrijven tientallen mensen op Twitter "ik vind."

Ik vind dat je dat woord niet mag gebruiken, ik vind seizoen 3 niks aan, ik vind dropijs niet lekker, ik vind dat de overheid, ik vind dat zij volksvertegenwoordigers, ik vind Pasen ingewikkeld, ik vind dat De Ezel gelijk heeft, ik vind het terecht dat Jort Kledder dat aankaart, ik vind groepsimmuniteit, ik vind thuisblijven, ik vind ouderen, ik vind jongeren, ik vind dat oproepen tot geweld, ik vind deze tweet een belediging voor het Nederlandsche Volk, ik vind barbecuelucht, ik vind het bizar, ik vind hem een over het paard getilde natte tosti, ik vind het niet goed werken, ik vind dat Rutte, ik vind het een egoïstische claim op sociale cohesie, ik vind dat elke politieauto, ik vind dat de stelligheid van de Europese Commissie, ik vind dat verontrustend, ik vind het tijd voor oliebollen, ik vind het gruwelijk, misdadig, ik vind dat overbevolking, ik vind dat een gevaarlijke kijk, ik vind die kop te rellerig, ik vind uw oproep tot respect, ik vind jou een waardige fractievoorzitter, ik vind dat het RIVM, ik vind virologen, ik vind vliegen prima, ik vind onnodig gebruik van Engelse woorden, ik vind hem een hufter, ik vind het principieel moeilijk, ik vind die opmerking over homeopathie ongepast, ik vind jouw hond ook leuk, ik vind die app, ik vind dat het virus, ik vind die boodschap onzin, ik vind dat 5G, ik vind hem op een ijsbeer lijken … ga zo maar door, en dat allemaal binnen een half uurtje op Paasmorgen.

Na een typvaut heb ik dit verschijnsel 'vinderigheid' genoemd. Zoveel mensen met zoveel stellige meningen, ik snap gewoon niet hoe iedereen zo veel zo zeker kan weten. Ik vind eigenlijk steeds minder. Ja, ik vind kindeke en katteke lief, en knutselen fijn. En ik vind vandaag mijn eierlokjes terug, die zich achterin de keukenla hadden verschanst.

Dit bericht is geplaatst in heldinne's reisboekjes, tijdgeest met de tags , . Bookmark de permalink.

8 Reacties op vinderigheid

 1. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, ik vind het woord vinderigheid een heel mooi woord! Groetjes, Erik

 2. Robert Waldekker schreef:

  Hallo Hella,
  Vinderigheid, is een mij aansprekend woord. Of, preciezer uitgedrukt, begrip. Het deed me direct denken aan een van mijn favoriete gedichten, van Rutger Kopland, is "Wie wat vindt heeft slecht gezocht." Wat mij betreft is de titel al een gedicht op zichzelf.
  Zou graag een Vinderigheid exemplaar bij je bestellen. Hoe doe ik dat?

  Toen ik net he tweet las, las ik, in eerste instantie, 'Winderigheid'. Vond ik wat gênant van mezelf. Tot ik er even wat beter bij stilstond, er aan 'snuffelde' ( ;-o ) a.h.w., toen bedacht ik mij dat het eigenlijk een soort synoniem is van het begrip, Vinderigheid. Het, sans gêne, publiekelijk laten vliegen van onderbuik gevoelens. Onder anderen aan tafel bij van Nieuwkerk, Huys, Jinek etc.

  Hartelijke groet,
  Robert Waldekker

 3. Ferrara schreef:

  Ha, ik moest meteen denken aan Lenette van Dongen "Word geen vinnik." https://www.youtube.com/watch?v=bJ1l_9fotjM Voor het geval het linkje niet werkt het zat in haar programma Tegenwind.
  Mooi woord vinderigheid. Als je het lang genoeg gebruikt komt het ooit in Van Dale.

 4. Joke Pallada schreef:

  Erg leuk woord vinderigheid. Je slaat de spijker op zijn kop. Het is tegenwoordig zelfs zo erg dat mensen eerst iets vertellen en dan zeggen "daar vind ik wat van", en er dan verder niet op in gaan. Dus niet vertellen wat ze daar dan precies van vinden. Daar vind ik vervolgens dan ook iets van, namelijk: "mag ik een teiltje?"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.