verhaspeld in 2019

Schrijverkens en andere taalvrienden,

Wat stuitte de Tweelingparadox mij tegen de zere borst. Nu loop ik de kans dat jullie niet opgelaten zijn dat ik deze cd zo blauw draai, en daarvoor vraag ik vergevenis. Maar fouten in boeken zijn scheer en inslag, er is overal poep aan de knikker, en we moeten ons beramen op tegenstappen.

Het is vreselijk hoe het redactiewerk bij uitgeverijen is uitgekalfd, dat valt niet te legimiteren. We moeten dat over de kaak stellen en niet langer laten getijen.

De voornamelijkste reden is natuurlijk dat er veel geld mee bemoeid is. Geen redacteur legt nog de woorden op een gouden schaaltje. Hun werk is nu eenmaal een hap uit de rib.

Verder vermoed ik dat in het onderwijs het kind met het waswater weggewassen wordt. Niet voor niets nemen taalfouten een steeds hogere toevlucht, ook in de media. Daar kan ik u boekdelen over vertellen. Ik voel me bijna ongewennig als ik een gil sla, hier in mijn mooie stolpje, zo val ik buiten de toon.

Toch moeten wij de armen ineenslaan, schrijverkens. Dwars tegen de klippen in moeten wij deze onrusten tegengaan. We moeten aan de billetjes hangen van goede sprekers en schrijvers, alsof ze het heilige schrift zijn. We moeten afgeven tegen berekenbare uitgevers die fouten in de hand spelen. We moeten de ANS en de Van Dale in een perplex kistje bewaren en zonder plankenvrees ons doopceel legen. Wij moeten ons uitgroeien tot taalbewaarders, en dagelijks goede stappen in de richting zetten door af te geven tegen alle bestandsdelen van deze misstanden, liefst in een vorm waar niemand aan kan tippelen. Mensen moeten van hogen huize komen om uit ons een slaatje te trekken.

Een foutloze taaltoekomst ligt in het vooruitschiet!

Nu ben ik uitgevloerd. Ik hoop maar dat ik vrijgewaard blijf van psychiatoren.

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags . Bookmark de permalink.

23 Reacties op verhaspeld in 2019

 1. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, geweldig! Groetjes, Erik

 2. lethe schreef:

  😀

  Of eigenlijk om te huilen, want het is allemaal gebaseerd op echte uitspraken, hè?

 3. Ferrara schreef:

  Zo te lezen weer een rijk jaar. Je hebt er een goed verhaal van gemaakt. Mijn welgemeende excuses dat ik me niet aan de afspraak heb gehouden actiever te zijn met aanleveren.

 4. Ik wil zo'n perplex kistje voor Sinterklaas!

 5. Bettina Grissen schreef:

  Ik vind dat je niet met alle slakken zout moet eten, maar in dit geval heb je weer heel wat moois verzameld!

  Groetjes,

 6. Adriaan Hendriks schreef:

  Geweldig weer! Doopceel legen vind ik het hoogtepunt.

 7. Ferrara schreef:

  Wat lees ik nu in Trouw, verstopte jij spiekbriefjes in je bic-pen?

 8. lethe schreef:

  Niet zozeer een verhaspeling als wel een verkeerd begrepen uitdrukking:

  "Dertig jaar na zijn overlijden is Roy Orbison nog steeds een levende legende."

  (bron: de VPRO-gids van vandaag) 🙂

 9. lethe schreef:

  Het kan zijn dat ik het verkeerd heb verstaan, maar volgens mij zei een woordvoerder (minister?) op de Vlaamse Radio 1 net toch echt "We zullen de handen moeten opstropen".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *