Consolations 51 – Withdrawal


Weer heb ik eerst de collage gemaakt en daarna gekeken bij welk woord uit Consolations hij paste. Ik begon met twee grote gelli prints, de ene een moeras van donkere groenen en blauwen, de andere een gebouw met veel raampjes, de meeste ondoorzichtig maar enkele zette ik open voor de kijker erachter. Ik vond twee mooie poortjes die toegang konden bieden maar in essentie gesloten bleven. Wat nu?
Groen, wist ik. Takken, blaadjes. Ben zowat een hele middag bezig geweest met het uitknippen van de rechter bamboetak. Die spiegel lag nog op mijn bureau van de uitgeknipte deuropeningen in Scandinavische interieurs voor de vorige collage.
Op zoek naar paden naar de poortjes kwam ik de ladder tegen.
Klaar! Nu nog een citaat.
Ik wist meteen welk woord het moest worden.
Je terugtrekken, schrijft David Whyte, heeft alles te maken met het opnieuw opzoeken van je essentiële basis, met het loslaten van de mooie en verlokkelijke afleidingen van het leven om terug te keren tot je echte zelf en je echte werk.
Vaak houden we vast aan iets onvruchtbaars, niet omdat we geloven dat het nog iets zal voortbrengen, maar omdat we willen vasthouden aan het verhaal zoals we besloten het te vertellen. Door je terug te trekken kun je je valse zelf achter je laten. We trekken ons niet terug om te verdwijnen, maar om nieuwe grond te vinden en een nieuw gezichtspunt.
We withdraw not to disappear, but to find another ground from which to see.
Ik geloof dat dat één van de zinvolle dingen is, die mijn ziekte mij brengt.

Ook deze collage is te koop op werkaandemuur.

Dit bericht is geplaatst in autobio, creatief met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Consolations 51 – Withdrawal

  1. Ferrara schreef:

    Wat een prachtig, hoopvol citaat. Voor mijn gevoel is de ladder daarvoor het symbool.

  2. Vera schreef:

    Wat prachtig is deze collage geworden. Een hele middag bezig geweest met het uitknippen? Oh, ik neem te weinig tijd. Het resultaat in mijn collages geeft een ontevreden gevoel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.