Matthew Sullivan – Midnight at the Bright Ideas Bookstore

Ik hoef heus niet elke keer zo'n diepzinnig boek als A Tale for the Time Being om van lezen te genieten. Van dit boek heb ik ook ontzettend genoten. Dat lag aan veel verschillende factoren.

De setting was heel echt en helder, niet alleen de boekwinkel maar ook de verschillende buurten in Denver en de bergen van Colorado. De mensen waren echt en aardig, of in elk geval invoelbaar, en de verstandhoudingen tussen de verschillende personages ontwikkelden zich. Er zat een leuke raadselachtige code in, een puzzeltocht door de boekwinkel (die Bright Ideas heet omdat hij gevestigd is in een oude lampenfabriek).
De gebeurtenissen in het verleden (die uiteindelijk alles in het heden aan het rollen brengen) zijn gruwelijk. Ik las hier en daar dat mensen het veel te bloederig vonden. Maar juist die bruutheid contrasteerde zo mooi met de (schijnbare) rust in het heden.

Ja, uiteindelijk is het gewoon een moordverhaal. Lydia werkt nu al zes jaar bij de boekwinkel. Op een late avond hoort ze helemaal boven in het gebouw boeken van de plank vallen. Blijkt een van de vaste klanten (die meer komen om er de dag warm en lezend door te brengen) zich te hebben opgehangen. Hij heeft een foto bij zich van Lydia's tiende verjaardag. Hoe komt hij daaraan? Waarom is zijn leven met dat van Lydia verweven? Ze erft zijn schamele bezittingen, waaronder een kratje boeken die een code blijken te bevatten. Om meer te weten te komen moet Lydia ook het contact met haar vader herstellen, die inmiddels als een kluizenaar in een berghut woont. Ook ontmoet ze haar schoolvriendje Raj weer, die nog precies weet wat er destijds is gebeurd.

Waar het uiteindelijk op neerkomt, denk ik, is dat je moet geven om de personages, en dat de schrijfstijl zo is dat je je nooit aan iets hoeft te ergeren. Trouwens, Sullivan laat heel af en toe een pareltje vallen. Hier staat een mooi interview met hem.

Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Matthew Sullivan – Midnight at the Bright Ideas Bookstore

  1. Erik Scheffers schreef:

    Hoi Hella "Waar het uiteindelijk op neerkomt, denk ik, is dat je moet geven om de personages, en dat de schrijfstijl zo is dat je je nooit aan iets hoeft te ergeren.", ik denk dat dat wel heel in het kort weergeeft wat een boek de moeite waard maakt. Mooi gezegd! Groetjes, Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *