jaaroverzicht

Wat was 2017 voor jaar? Voor mijn gevoel was het een zwaar jaar. Ik pak mijn dagboek erbij om te zien of dat klopt. Als eerste kom ik het ingeplakte verslag van 2016 tegen, en ik geloof dat mijn goede voornemen niet echt gelukt is. In het dagboek niet, in elk geval. Een enorme terugval qua ziekte, preT opgehoogd naar 40 mg! En allerlei andere medicatie die me vreselijk depressief maakt, alsof er zwarte inkt in mijn brein gedruppeld wordt. Met al die dingen weer gestopt, het werd zomer en het was heel vaak niet te heet om in de zon te zitten, dat deed me goed. Maar qua gezondheid – qua pijn en energieniveau – ging het dit jaar echt slechter. Zou het ooit nog overgaan? Die wanhoop is soms moeilijk te overwinnen. Ook het nog altijd her en der heersende onbegrip doet af en toe verschrikkelijk pijn.
Pjotr ging dood, een goede vriendin verloor haar man, een achterneef en een vriendin kregen kanker.

En toch was het in een parallel universum ook een goed jaar. Allereerst natuurlijk door de komst van Frija. Maar ook had ik een paar fijne schrijfcoach-ervaringen (prachtige verhalen vertaald in het Engels, en een scriptie helpen schrijven met een super eindresultaat). Ik heb mijn boekenkast-marie-kondo-project afgemaakt, en daarna nog biep- en leesherinneringen opgetekend.
Ik heb de schrijfveren en –tips voor NaNoWriMo met Heldinne's Reis afgemaakt. Ik heb een paar onvergetelijke tentoonstellingen, voorstellingen en tv-series gezien (vooral Six Feet Under en The Handmaid's Tale vond ik briljant), een heleboel geweldige boeken gelezen (lijst komt nog), mooie bloemen gekocht en gekregen voor op balkon, een paar gezellige verjaardagsfeestjes gehad en bij tijd en wijle bezield geknutseld. Een eye-opener was dit jaar de kennismaking met Fantasy, en het schitterende Wonderbook dat nog altijd niet uit is, en dus niet op de boekenlijst zal staan. Ook in mijn collages raak ik daardoor geïspireerd.

Dus er is in mijn hart en ziel een afdeling Bezield, Blij en Dankbaar. Soms zelfs in mijn lichaam, als ik in de zon zit of heerlijk eet, of in bed lig te lezen met het katje op mijn benen.
En tegelijk is er de afdeling Verdrietig, Bitter, Wanhopig en Boos. Dat laatste vooral heeft een grote invloed op het goede. Er is zovéél om je boos over te maken in deze boze wereld. En altijd weer herneemt het lijf daarbij alle oude boosheden. Geen wonder dat het immuunsysteem overstuur is, het weet niet meer wat echt is en wat niet. Dat inzien is nog heel wat anders dan het ook waarmaken. De boosheid vlamt zo snel dat het lieve hart geen tijd heeft om tegenwerpingen te maken.
Komend jaar toch maar eens een cursus Anger Management gaan doen?

Dit bericht is geplaatst in autobio. Bookmark de permalink.

24 Reacties op jaaroverzicht

 1. Fré dekkers schreef:

  Lieve Hella, dank je voor je mooie verhalen. Zo oprecht en vol zelfkennis (en spot)dat het inspirerend is. Een mooi jaar gewenst. Hopelijk met minder pijn!

 2. Bettina Grissen schreef:

  Ik hoop dat 2018 een beter jaar voor je zal zijn, met heel veel Frija en mooie boeken en andere zaken om van te genieten, maar met minder pijn en je ellendig voelen.

  Groetjes,

 3. Anna Lammers schreef:

  Dank je wel voor het vertellen van je verhaal - fijn om te lezen dat je afdeling 'Bezield, Blij en Dankbaar je veel gegeven heeft...

  Ik wens je voor 2018:
  zin in je leven
  en wijsheid die je de weg zal wijzen
  liefdevolle mensen om je heen
  enthousiasme en inspiratie om gul te delen
  een lied in je hart
  een weg bezaaid met stil geluk
  en met de fonkeling van sterren

  En natuurlijk je fijner in je lichaam voelen...

 4. Ik hoop van harte dat het je in 2018 nu eindelijk eens mee zal zitten qua gezondheid en dat het jaar je ook verder heel veel goede dingen mag brengen.

 5. Elly van Doorn schreef:

  Lieve Hella

  Ik hoop dat je het komende jaar toch vol goede moed in kunt gaan en steeds eerder je boosheid herkent tot je het v'o'or kunt blijven. Bedankt voor al het liefs dat je deelde dit jaar. Ook aan mij persoonlijk. Dikke kus
  Elly

 6. Adriaan Hendriks schreef:

  Veel goeds toegewenst in 2018. En als de anger management helpt wil ik daar natuurlijk graag meer over horen 🙂

 7. Joke schreef:

  Lieve Hella, bedankt voor al die mooie, scherpe, lieve en boze blogposten van het afgelopen jaar. Ik wens je voor 2018 een (veel) betere gezondheid, warmte, liefde en vriendschap en hoop daar misschien een kleine bijdrage aan te leveren. Koester het goede en probeer het slechte los te laten.

 8. Ferrara schreef:

  Dear Hella,
  Ik wens je alle goeds en dank je voor alle inspiratie die je gaf.
  Ja ook je boze buien kunnen ogen openen.
  Hopelijk steek je komend jaar wat beter in je vel en kun je vooral de positieve ervaringen vieren. Aardig voor je eigen ik zijn, is niks mis mee!

 9. Nellian schreef:

  Ik sluit me bij al het voorgaande aan. Je bent een geweldige schrijfster en een origineel mens. Van harte beterschap gewenst

 10. jan tekelenburg schreef:

  de beste wensen voor 018. En je weet : de dagen gaan weer lengen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *