alles lezen

Kon je maar lezen in plaats van slapen, verzuchtte ik gister op Boekhappen, waar alweer verschillende boeken werden besproken die ik óók wil lezen. Zou het niet heerlijk zijn als je net zo uitrustte van lezen als van slapen? Acht uren leesgenot per dag erbij, dan zou Het Lijstje misschien ooit nog eens uitgelezen raken.
En ik bedenk opeens dat ik hier een column over heb geschreven. Mijn verstandige ik zegt daarin tegen mij:

Alle boeken willen lezen is net zoiets als alle mensen willen kennen. Onmogelijk! Bovendien houdt bijblijven het gevaar in, dat ik grootheden uit het verleden mis. Bijblijven met de Nederlandse literatuur houdt in dat ik grootheden uit de rest van de wereld mis. Hoe erg is dat allemaal?
Niet erg. Ik hoef niet alle mensen te kennen zolang ik een paar goede vrienden heb. Ik hoef niet alles te lezen, zolang er af en toe maar één boek is, dat me boven mezelf uittilt. Dat me jaloers maakt op een fabelachtige techniek, dat me een prachtige film voor ogen tovert, dat me een nieuwe kijk op een oude wereld cadeau doet.

Het Lijstje is niet meer dan een verzameling van ideeën waarvan mijn hart opsprong toen ik ze tegenkwam. Een verlanglijstje waar ik naar believen uit putten kan. Geen to-do-list om gestresst van te raken, maar een lijst om tijdens het slapen van te dromen.

afbeelding

Dit bericht is geplaatst in lezen. Bookmark de permalink.

6 Reacties op alles lezen

 1. Joke schreef:

  Oh ik denk daar de lastste tijd ook heel erg over na. Dat komt denk ik ook omdat we ouder worden en je niet meer zoals vroeger het idee hebt dat je nog eindeloos veel kunt lezen. Ik vind het zelf steeds wel weer heel lastig om te besluiten welk boek van die eindeloze lijst ik dan ga lezen. Je wilt toch zoveel mogelijk echt goede boeken lezen en je tijd zo weinig mogelijk verdoen aan wat niet de moeite waard is.....

  • Hella schreef:

   Het heeft daar zeker mee te maken. Maar ik wil niet het gevoel krijgen dat ik iets móet lezen. Het moet elke keer plezierig blijven, soms is dat een 'goed' boek en soms een smulboek.

 2. lethe schreef:

  Geen to-do-list om gestresst van te raken, maar een lijst om tijdens het slapen van te dromen.

  Mooi gezegd! Ik ga proberen het ook zo te bekijken.

 3. Bettina Grissen schreef:

  Grappig, ik heb die stress van alles te willen absoluut niet. Ik kijk wel waar ik terecht kom en word af en toe op ideeen gebracht, maar dat is dan ook alles. 🙂
  Maar lezen ipv slapen zou ik ook wel willen!

  Groetjes,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *