plankjes

Tegenwoordig kun je zelf online boeken reserveren bij de bibliotheek, en is het hele proces - op het vasthouden van het fysieke boek na dan – geautomatiseerd. Terwijl vroegah …
Als iemand een boek wilde reserveren, werd er bij het inlichtingenbureau een kaartje ingevuld, met de gegevens van boek en lezer. De volgende ochtend werden de reserveringen gedaan. Wij gebruikten daarvoor de plankjes die vroeger in de jeugdbibliotheek gebruikt werden om ervoor te zorgen dat de kinderen de boeken op de goede plek terugzetten in de kast.
Voor ik daar een foto van gevonden had! Zoeken op "bibliotheek" en "plankjes" levert alleen boekenplanken op. Tot iemand op een blog vertelde over een kind dat klappen had gekregen met 'shelf markers.' Toen had ik een zoekterm! (Weer dat vraagvertalen.)
Van elk reserveringskaartje werd een etiketje geschreven met sisonummer, schrijver en titel, dat werd op zo'n plankje geplakt, en die plankjes gingen op de juiste plek in de kast. Als het boek dan terugkwam, zag je bij het opruimen dat plankje, en wist je: gereserveerd. Boek en plankje naar inlichtingenbureau, en de lezer kreeg een berichtje thuis.
De kaartjes lagen zolang op grote borden bij de balie, want als iemand een boek wilde verlengen, werd er altijd even gecheckt of het ook gereserveerd was.

Dit bericht is geplaatst in lees- en biepherinneringen. Bookmark de permalink.

2 Reacties op plankjes

  1. Erik Scheffers schreef:

    Hoi Hella, de vooruitgang levert ook voordelen op. Zo ben ik een erg groot fan van het online reserveren van boeken, dvd's en cd's. Op het moment dat je iets wilt lezen (of luisteren of kijken) zoek je de titel op in de catalogus, reserveer je het en hoef je alleen maar te wachten tot het beschikbaar is. Bij mij is het zelfs zo erg geworden dat ik nooit meer naar de bibliotheek ga om te kijken wat daar aanwezig is, maar alleen dingen ophaal die ik gereserveerd heb. Hetzelfde geldt natuurlijk voor online kopen, ook al zo handig. Vroeger zocht ik 10 jaar naar een bepaald boek en had het toen nog niet gevonden, nu is het 5 minuten zoeken, betalen en klaar is kees. Het verzamelen gaat ook heel anders: vroeger kocht ik iets moois als ik het voor een redelijke prijs tegenkwam, nu koop ik pas iets als ik het echt heel goedkoop tegenkom of als ik het direct wil gebruiken. Groetjes, Erik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *