kwartje

Ik lees Fathers : Reflections by Daughters, een boeiend boek waarin verschillende schrijfsters vertellen over de relatie met hun vader en zijn betekenis in hun leven. Iemand vertelt over de kinderboeken van haar vader, hoe die als wereldbeleving hun stempel drukten op haar jeugd (hij las ze voor, en zij las ze zelf).
En daar ging een luikje open in mijn geest. Ergens op zolder, achter de fluwelen gordijnen die tegen de tocht aan een dwarsbalk gespijkerd waren, lag een klein stapeltje boeken uit mijn vaders jeugd. Oud roken ze, en je kreeg er grijze vingertoppen van. Waar ze gebleven zijn? Geen idee. De enige titel die ik me herinner is Met een Kwartje de Wereld Rond, van Paul d'Ivoi. Ik moet het gelezen hebben, want ik weet nog dat ik er eerst te jong voor was. En dat ik het spannend en exotisch vond, en lang niet alles begreep.
Tot mijn vreugde vind ik het terug in de dbnl. In mijn herinnering had het een donkerrood kaft, maar die uitgave blijkt uit de jaren '70. Ik ben heel benieuwd of ik nog iets van het verhaal zal herkennen.

Dit bericht is geplaatst in lees- en biepherinneringen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *