Edna Ferber – So Big

Toen ik Perry uit had wist ik niet zo goed wat ik nu moest lezen. Iets luchtigers, maar niet te modern? Of toch een SF-klassieker, een van de titels die LeGuin aanraadt? Sommige boeken sla je dicht om meteen in een ander te beginnen, maar soms is een boek zo bijzonder dat alles daarna flets lijkt. Toen las ik de mooie en enthousiaste bespreking van Bettina van Het Purperen Land van Edna Ferber. Wonderlijke titel wel, voor een boek dat So Big heet.
Edna Ferber ken ik wel, na het zien van de film Giant (starring James Dean!) ben ik – lang geleden – meteen het boek gaan lezen. Even terug in de tijd, net wat ik nodig had.

En ik kan het alleen maar eens zijn met Bettina: het is een schitterend boek vol levende personages, in een setting die voor ons Nederlandsers extra interessant is. "Og Heden!" roepen de bewoners van High Prairie om de haverklap uit, en we zien ze voor ons als personages van Cor Bruijn.
Ik beleefde er ook een soort Cissy-van-Marxveldt-genoegen aan, vooral verderop in het boek, als So Big (zijn echte naam is Dirk DeJong) het als zakenman 'maakt' in de roaring twenties. Dat gevoel dat je soms ook kunt hebben bij Murakami. Het boek als stiekem kijkgat in een andere wereld.

Ferber schrijft in zekere zin ouderwets (ik zou Giant moeten herlezen om te zien of ze dat in 1952 nog steeds doet), ze neemt de lezer als verteller bij de hand mee door het verhaal. Maar haar inzichten zijn modern, daar is ze zich ook van bewust, dat ze 'nu' (1924) bijvoorbeeld het woord zelf-expressie gebruikt waar dat in de tijd die ze beschrijft – het verhaal begint rond 1885 - nog helemaal niet bestond. Ze schrijft met humor en menslievendheid, met een open oog voor alle lagen van de bevolking. Dat zie je bij Van Marxveldt niet, die ziet arbeiders of dienstmeisjes toch niet helemaal voor vol aan. Ze ziet ook wat Amerikaans zijn inhoudt, de goede én de slechte kanten ervan, en ze trekt Chicago voor je ogen op.
Ik moet beslist meer van haar lezen (oja, ik heb natuurlijk ook nog Mijlpalen!).

Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Edna Ferber – So Big

  1. Bettina Grissen schreef:

    Als ik het goed heb begrepen is het in de jaren '50 al eens uitgegeven in Nederland onder de titel 'Moeders kleine jongen' of iets dergelijks, ik weet het niet precies meer. (maar ongetwijfeld ben jij een heel stuk beter dan ik in het opzoeken van dit soort dingen). Dat kwam weliswaar meer in de richting van de Engelse titel, maar het klinkt een beetje als een jaren '50 damesroman, goedgekeurd door de Margriet oid.

    Fijn dat je ervan genoten hebt, dat hoopte ik al!

    Groetjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *