sjors en sjimmie

 

 

 

 

Iemand reageerde op mijn Donald Duckstukje van gister met: ik heb nooit van stripverhalen gehouden. En ik dacht: oh, ik wel! Asterix, Lucky Luke, Guust Flater, en natuurlijk Sjors en Sjimmie! Ik meteen naar de berging. Zou ik ze bewaard hebben? Maar nee. Wanneer heb ik ze voor het laatst gezien? Toen ze nog bovenin de kast lagen die later mijn thuis-laten-klerenkast werd, in het ouderlijk huis? Samen met de boeken van Johan en de Alverman, die oude lees- en rekenboekjes, de albums waar mijn moeder Margriet-verhalen inplakte voor mij, waarvan er eentje Hella de Heks heette?
Google dan maar weer. Moeiteloos vond ik de drie Sjors-en-Sjimmies die ik had: In de Rimboe, Bij de Baanbrekers, en De Bibberziekte. Die groene was de eerste, ik kreeg hem toen ik voor de tweede keer in het ziekenhuis lag, ik kon nog niet lezen, maar de plaatjes waren spannend genoeg. Van de Baanbrekers is niets blijven hangen. Maar de Bibberziekte was veruit mijn favoriet. Zó spannend, en zo sprookjesachtig mooi getekend, die onderaardse grotten waar ze het geheime medicijn tegen de Bibberziekte moesten vinden.
Ik heb ze eindeloos herlezen, en bedenk nu: zouden kinderen nu nog wel eens iets herlezen? Of zoeken ze meteen iets nieuws, het nieuwste youtube-filmpje? Wat zal er bij hen zijn blijven hangen over vijftig jaar?

Dit bericht is geplaatst in lees- en biepherinneringen. Bookmark de permalink.

6 Reacties op sjors en sjimmie

 1. Peter van D. B. schreef:

  Sjors en sjimmie oude stijl mogen nu toch niet meer ivm "stereotype" donkere sjimmie? Sjors en de Rebellen club heette het toch?

 2. lethe schreef:

  Volgens mij was de allereerste naam Sjors van de Rebellenclub. Zo noemde mijn moeder het tenminste. Ik dacht dat het later pas Sjors en Sjimmie is gaan heten.
  Ikzelf had niet zo veel met Sjors en Sjimmie, maar Asterix, Lucky Luke, Kuifje, en Suske en Wiske las ik graag. De Donald Duck las ik bij een vriendje, en ik had een abonnement op de Tina.
  Een aantal jaren geleden heb ik die oude Tina's weer eens gelezen. Ik vond het heel grappig te merken dat ik bepaalde verhalen waar ik als kind niets aan vond nu wel erg leuk vond, en vice versa.

 3. Ferrara schreef:

  Ik hoop toch dat ons kleinkroost zich de boeken van Dr. Seuss herinnert.
  'Bij dag en nacht, in zon en regen, kom je leuke dingen tegen.'

  • Hella schreef:

   Oh, die hebben wij dan weer helemaal gemist. Maar ik denk dat kindeke zich ook nog veel voorleesboeken zal herinneren (en ik ook).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.