En nu dan?

Bijna twee jaar lang heb ik bijna elke dag een stukje geschreven in het kader van het mariekondoën van mijn boekenbezit. (Het eerste stukje staat hier.)
Ik ervoer het als een prettig begin van de dag, een bepaald ritueel, om de hersentjes even wakker te schrijven voor de rest van de dag. Maar nu heb ik álle boeken door mijn handen gehad, het is klaar, er zijn inmiddels wel nieuwe boeken bijgekomen, helemaal sinds ik NBD-recensent ben geworden, maar die mogen voorlopig allemaal blijven.
En ik stond vanmorgen op, slecht geslapen, veel gedroomd, uit gewoonte de computer aangezet, en de handen in het haar! Waar moet ik nu eens een dagelijks stukje over verzinnen?
Toen het einde in zicht kwam, heb ik daar wel af en toe over nagedacht, en wat dingen opgeschreven in Keep, het handige briefjes-voor-dingen-om-te-onthouden-systeem van Google.
Blogideeën, staat erboven. En daaronder:
leesherinneringen
bibliotheekherinneringen
eilandherinneringen
herinneringen aan grenzen
herinneringen aan drempels
Bij het woord leesherinneringen denk ik aan die eerste keer dat ik moest huilen om een boek. Die keer dat ik me bovenaards gelukkig voelde door een boek. Die keer dat ik de bus voorbij liet rijden door een boek. De kunst is nu om een lijst te maken, zodat ik 's morgens met mijn duffe kop alleen maar hoef op te schrijven wat er vervolgens komt.

Dit bericht is geplaatst in autobio, lezen. Bookmark de permalink.

10 Reacties op En nu dan?

 1. Joke schreef:

  Oh ik kijk al uit naar die leesherinneringen......
  Die van je bieptijd lijken me trouwens ook erg interessant!

 2. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, ik herken dat wel. Naarmate je vaker stukjes schrijft gaat het je makkelijker af en worden de stukjes ook steeds beter. Ik heb met veel plezier je korte stukjes gevolgd en ben benieuwd hoe je nu verdergaat. Groetjes, Erik

 3. O, wat jammer dat je door de verzameling heen bent. Net als Joke zou ik nu graag over je lees- en biebherinneringen lezen (hint...).

 4. Hella schreef:

  dank voor jullie reacties, zo krijg ik er weer zin in <3

 5. Ferrara schreef:

  Misschien af en toe een schrijfveertje? Ook leuk om te doen.

 6. lethe schreef:

  Gefeliciteerd met het beëindigen van je project! Heb je enig idee hoeveel boeken (op het totaal) je hebt kunnen weg-kondoën?

  Ik zie uit naar je volgende project, de leesherinneringen 🙂

  • Hella schreef:

   Dankjewel! Ik zou het moeten nalezen, heb het niet bijgehouden, maar aan de plankruimte te zien heb ik er zeker 100 weggedaan.

 7. Rene Ruiter schreef:

  Misschien kan je meer dan over herinneringen schrijven? Lezen, literatuur gaat over leven en elke dag heeft wel een detail wat naar een verhaal, boek of schrijver (m/v) verwijst. Bij een tekort aan inspiratie val je terug op de geboorte- of sterfdag van een auteur. En daar schrijf je dan een poetisch of puntig stukje over. Die lees ik graag.
  Het ritme moet mogelijk anders, i.p.v. in de loop van de dag wordt het meer in de avond.
  Een literatuurdagboek of is het een literair dagboek?

  • Hella schreef:

   Dank voor je inspirerende reactie René! Ik neem het mee. Dat ochtendritueel blijft, maar om het uit te breiden naar schrijvers enzo is een goed plan, ik moest opeens denken aan een van mijn favoriete programma's op de Amerikaanse radio: The Writer's Almanac. http://writersalmanac.org/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *