Plok, zei de Schaduw

Ik schreef gister wel last but not least maar het schoot me opeens te binnen dat ik nog een segmentje van de boekenkast in de gang had overgeslagen, doordat ik alle meisjesboeken achter elkaar wilde doen. De Havankjes! Dat is een fascinatie die teruggaat tot de middelbare school. Ik kon echt schateren om de humor van Havank ("hij keek vanaf onmetelijke hoogten neer op zijn theewater"), en ik genoot, net als bij de meisjesboeken, van de ouderwetse details. Zeg Hispano Suiza en ik ben verkocht.
Pas later ging ik me meer in de schrijver en zijn boeken verdiepen, ging ik de hele serie sparen (maar als een echte adept niet die van Terpstra, behalve Menuet te Middernacht) en op chronologische volgorde lezen. Dan wordt het soms ontroerend, vooral als De Schaduw doodgaat, en de setting van de boeken gaat meer voor je leven (het ruige Bretagne, de zonnige Côte d'Azur, het regenachtige Leeuwarden). Om de misdaadplots heb ik me eigenlijk nooit bekommerd.
Ik ben zelfs lid geworden van de Stichting Mateor, en heb verschillende van hun publicaties over Havank aangeschaft.
Het is nu alweer jaren geleden dat ik ze gelezen heb. Misschien een fijn project voor Balkonia, deze zomer.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Plok, zei de Schaduw

 1. lethe schreef:

  "Het regent," sprak de Schaduw, alias inspecteur Charles C.M. Carlier van de Parijse Sûreté, "o wat regent het. Het sijpelt in mijn warme pet en alle goten lekken."

  Ik denk dat ik niet helemaal word perfect ben, maar zo ongeveer begon Drie dartele doodgravers, de eerste Havank die ik destijds las en tevens mijn favoriet.
  Net als jij deed ik niet aan Havank+Terpstra.
  Een chronologische volgorde vaststellen is me nooit gelukt, aangezien er in diverse titels kruisverwijzingen voorkwamen.
  Mijn moeder had (vrijwel) de hele serie, waarvan ik er een paar bewaard heb (deels vanwege de leuke Bruna-covers).

  • Hella schreef:

   🙂 Ik lees ze dan op volgorde van uitgave, dat is inderdaad soms niet helemaal gelijk aan de chronologie in de gebeurtenissen.

 2. Ferrara schreef:

  In huize F. staat de complete reeks. Ik heb ze verslonden. Hoe enger in het ruige Bretagne, hoe liever.
  Je kon de zwaar beierende klok op de Pas Ronceval op weg naar Spanje bijna horen.

  Ook ik ben geen fan geworden van Terpstra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *