Monica Soeting – Cissy van Marxveldt

Voor alle duidelijkheid: ik heb de tekst van het proefschrift gelezen, niet de handelsuitgave van deze biografie. Ik kom er niet goed achter of die wél foto's bevat, of een voorbeeld van Cissy's handschrift of iets dergelijks.
Als groot fan ken ik Cissy's romans op mijn duimpje – ik was dan ook stomverbaasd toen gister op de leesclub bleek dat sommigen nog nooit iets van haar gelezen hadden. Een leven zonder Joop ter Heul!
Maar voor wie dat ook geldt: lees dan deze biografie niet, want Soeting vertelt van ieder boek uitgebreid de plot. Dat gebeurt wel met een doel, want steeds probeert ze na te gaan wat er autobiografisch aan is, of zoals zij het noemt: autobiografictie. Dat is als je je boekpersonages laat meemaken wat je zelf graag had meegemaakt, of als zij iets vertegenwoordigen – betere stand, betere opleiding – wat je zelf niet bereikt hebt. In een roman kan een schrijver de werkelijkheid naar haar hand zetten, en dat heeft Cissy vaak gedaan. Haar heldinnen zijn altijd net iets rijker of doortastender dan zijzelf in vergelijkbare omstandigheden.
Ook gaat het boek uitgebreid in op de positie van de meisjesboeken(auteurs) in de literaire wereld van destijds (zeg: 1900-1945). Ik was verbaasd hoe uitgebreid de meisjesboeken gerecenseerd werden. Maar 'meetellen' deden ze natuurlijk niet. Echte boeken werden alleen door mannen geschreven.
Er is van Cissy niet veel autobiografisch materiaal bewaard gebleven. Een kort dagboek uit haar tijd in Engeland (eerst als au pair, later op kostschool), en verder wat brieven. Toch heeft Soeting veel over haar leven uitgezocht, en ik vond het boeiend om dat allemaal aan de weet te komen. Belangrijk voor haar was de vriendschap met een andere meisjesboekenschrijfster: Emmy Belinfante-Belinfante. Van haar heb ik ooit Mies Demming gelezen omdat Sylvia Witteman daar op twitter zo enthousiast over was. Het was schokkend om te lezen dat zij is vermoord in Theresienstadt, nadat we haar zo vaak gezellig op de thee hadden gezien bij Cissy.
In de oorlog komt ook Cissy's man om het leven, en zij sterft in 1948. Ik hoop maar dat ze weet dat haar boeken de tand des tijds hebben doorstaan!

Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *