ziekzeurtje

Alles went, ook ziekzijn. En ik mag eigenlijk niet eens mopperen. Ik ben nu 2 jaar ziek maar heb nog altijd de hoop dat ik ooit weer beter word. Er staat tussen de 2 en 5 jaar voor PMR. Schoonzus heeft MS, nicht heeft Parkinson, dat wordt nooit meer beter. Maar we beleven als chronisch zieken wel dezelfde soort dingen soms. Nicht is behoorlijk mondig, ik vind dat knap. Je moet ook wel, als patiënt. Je moet zelf de regie houden. Ze had laatst tegen een arts gezegd: ik ben niet stout, ik ben ziek! Dat is inderdaad het gevoel dat je soms krijgt.
Met mij gaat het de laatste tijd slechter in plaats van beter. Dat komt doordat ik moet minderen met prednison, dat is nu eenmaal een ongezond middel. Protocol is dus: zo snel mogelijk van die rommel af, hoe dan ook. Er zijn medicijnen die dat zouden kunnen versnellen, maar wat ik daarover lees maakt me bang. Vooral depressie wordt veel genoemd. "Je moet nooit de bijwerkingen lezen," zeggen sommigen. Maar ik ken mij, ik reageer heel sterk. Zo heb ik ook te hoge bloeddruk (ook een bijwerking van prednison), en bij het eerste middel stond depressie als bijwerking. Na een paar dagen was het of er zwarte inkt in mijn brein gedruppeld werd, zo griezelig. Het middel hielp niet, en de volgende twee ook niet. Ik ben er eigenlijk wel klaar mee.
Als patient mag je dat niet zeggen, je moet gehoorzaam alles slikken wat je wordt voorgeschreven. (Ik schreef al eerder over die bizarre botontkalking- en maagmedicijnen.)
Ik houd me knap staande, vind ik zelf, met werken en lezen en knutselen, en niet te vergeten mijn harige vriend. Maar er moet niet nog meer bij komen om tegen te strijden. Ik heb nu maar weer eens een afspraak met de huisarts gemaakt, om mijn hart te luchten.

Dit bericht is geplaatst in autobio met de tags . Bookmark de permalink.

10 Reacties op ziekzeurtje

 1. liberonova schreef:

  Waar staan de letters PMR voor, Hella?

  • Hella schreef:

   polymyalgia rheumatica

   • Alice Tromp schreef:

    Hoi Hella,
    Heb vrijdag van H.a. te horen gekregen dat ik PMR heb, nader onderzoek volgt nog.
    6 weken geleden in Spanje begonnen, zomaar...
    Dacht dat het vanzelf over zou gaan, maar t werd alleen maar erger.
    Kon op t laatst niet zonder hulp uit bed.
    Heb sinds vrijdag prednison, al heel veel beter nu!
    Lees nu jouw schrijfsels en ga je eetpagina volgen op FB 🙂
    Groetjes!
    Alizee

    • Hella schreef:

     Wat naar voor je! Hoop dat het snel opknapt. Ik ben na de diagnose meteen op zoek gegaan naar dieetadviezen. Vooral tarwe is een ontstekingsveroorzaker. Ik dacht eerst dat koolhydraatarm ook hielp tegen gewichtstoename, maar dat is nu helaas niet meer zo. Ik ben inmiddels 2 1/2 jaar aan de preT. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn eetpagina!

     • Alice Tromp schreef:

      Dankjewel voor je reactie!
      Heb je eetpagina bekeken en al enkele maaltijdsuggesties er uit gehaald o.a met die patak's saus.
      Enkele FB vrienden volgen je nu ook 😊

      Al 2,5 jaar preT dus...
      Hoop voor je dat je gauw kunt afbouwen.
      Bij mij dus net begonnen, wordt afwachten allemaal...

     • Hella schreef:

      Ik zag het, leuk! Hoop dat het bij jou niet te lang duurt, ergens tussen de 2 en 5 jaar zeggen ze.

 2. Ferrara schreef:

  Nou het valt wel mee hoor, dat zeuren. Als je er al iets over zegt komt het redelijk over en gaat het over vervelende zaken die je tegenkomt. Mag een mens daar dan eens over zeuren. Pillen met depressie als bijwerking of het zonder al niet erg genoeg is.
  Hopelijk biedt de huisarts het goede luisterend oor.

 3. lethe schreef:

  Geheel met Ferrara eens!

 4. Alice Tromp schreef:

  Heb Dropbox geïnstalleerd en jouw recepten erin gezet 😊

  Morgen weer naar H.a. Hoor ik meer.
  Wel hoofdpijn van preT
  Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *