wat is kunstgeschiedenis?

What is Art History? Achteraf wel bijzonder, zo'n boek bij je studie. Zouden wiskundigen dat ook krijgen? What is Mathematics? Misschien wel een boekje over de geschiedenis van het vakgebied, maar vast niet zo'n uitgebreide … rechtvaardiging, zou je haast zeggen. Want kunst is uiteindelijk natuurlijk vrij nutteloos, dus waarom zou je je er zo uitputtend mee bezighouden? Gewoon kijken en iets mooi of lelijk vinden is toch wel genoeg?
Ik speel advocaat van de duivel natuurlijk. Ik kan me bijna niets belangrijkers voorstellen dan het bestuderen van het mooiste wat de mensheid heeft voortgebracht. Omdat dat toch enige is wat nog hoop biedt in een boze wereld waar juist – en niet voor niets! - het mooiste wordt vernietigd. En dan denk ik niet alleen aan Palmyra, dan denk ik ook aan het dédain waarmee huidige regeerderen over kunst praten. Iets van de elite dus bah.
Blijft over de vraag of ik dit boek nog nodig heb. Het antwoord is nee. Maar ik herinner me nog zo goed de verrukkingen van het studeren, van de tijd dat alles nog nieuw was voor mij, dat het toch bij me hoort.
Wat is kunstgeschiedenis? De studie van wat mensen beweegt om het mooiste te maken waartoe ze in staat zijn. De drijfveren en de resultaten. Ik kan het iedereen aanraden.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, kunst met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op wat is kunstgeschiedenis?

  1. sagita schreef:

    Volgens mij is Kunst de verbeelding van de Geschiedenis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *