het genot van studeren

Als er één boek staat voor het absolute genot van studeren, is het wel Assunto. Die Theorie des Schönen im Mittelalter was zo'n boek dat ik echt te lijf moest om het te kunnen begrijpen, en wat was het heerlijk als dat lukte. Als ik zaterdagdienst had gehad, had ik de hele maandag vrij, en dan studeerde ik tot de stukken eraf vlogen.
En wat is het ook een fascinerend onderwerp. Wat verstond de Middeleeuwer onder schoonheid, wat is er allemaal over geschreven in die tijd. Het was een onderdompeling in een geesteswereld die me aansprak omdat de uitingen ervan zo wondermooi waren.
Het boek staat vol onderstrepingen, toch is er uiteindelijk niet veel van blijven hangen, behalve het voorbeeld van de glazen zaag, die onmogelijk 'mooi' kan zijn omdat je er verder niets mee kunt (Thomas van Aquino). Maar het gevoel dat je je hersens haast voelt groeien, dat is onvergetelijk.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, kunst met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *