allemaal beren

abeltje-2016-12-05-10-14Er zijn maar weinig kinderboeken waarvan ik me het leesgenot nog zó goed kan herinneren als van Abeltje. Die spannende tocht met de lift naar New York, en ook iets met een circus, en Abeltje die Laura moest redden, Laura lange tijd een van mijn lievelingsmeisjesnamen, zij zo schattig met een bos donkere krullen. En juffrouw Piekzwants, vanwege de naam. En juffrouw Klaterhoen, omdat ze me zo aan oudtante Hillie deed denken.
"Van de kleine berin en de dikke beer," staat er voorin Abeltje. 17 september 1965. En ik zie nu pas de doorgaande lijn naar kindeke die wij ook kennen onder de naam Beertje. Nu kwam dat van een boek (en ik ga haar prentenboeken, die nog hier in de kast staan, ook maar bespreken), maar toch, het is een leuk idee.
Heel lang geleden was mijn vader de Grote Dikke Beer. Hij durfde zomaar bij min tien op het balkon te gaan staan in de blote bast, op zijn borst trommelend dat hij de grote dikke beer was.
Voorin de A van Abeltje staat niets, behalve de prijs (f1,75) en de aanduiding: voor jongens en meisjes van 5 jaar en ouder. Dat was ook het knappe van de boeken van Annie MG, dat ze voor jongens én meisjes waren.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *