skyscraper mania 2

koolhaas-2016-09-27-09-52skyscrapers-2016-09-27-10-02Ik kocht Delirious New York voor de studie, in april 1985. De prijs staat er met potlood voorin: f117,50! Ik heb er al eerder over geschreven. Het is een fascinerend boek vol prachtige illustraties, over de mythische ontstaanswijze van New York.
Om alle verschillende gebouwen een beetje uit elkaar te kunnen houden, kocht ik toen ook The Skyscraper. Een gewoon, degelijk overzicht, dat zich niet tot New York beperkt.
In Aberdeen was ik begonnen met het houden van kunstpraatjes – eerst over de Friese kerken, toen over de San Lorenzo – en ik bedacht dat ook wolkenkrabbers een mooi onderwerp zouden vormen. Het was nog voor de digitale fotografie en beamers en scanners, dus ik maakte dia's van foto's in boeken, de camera geklemd in een soort lijmklem, op de vensterbank voor het licht. Ik kocht Manhattan Skyscrapers in 1999. Nog geen idee dat het zo lang zou duren voor ik ze in het echt zou zien. De Twin Towers verwoest, met hun "externe windbracing." Ik weet nog dat we bij het college de film The Towering Inferno zagen, over brand in een wolkenkrabber, waarbij we natuurlijk vooral op de constructie moesten letten.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, kunst met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op skyscraper mania 2

  1. j. tekelenburg schreef:

    voor de liefhebbers van New York: de film 'Sully', die nu overal draait, over de piloot die begin 2009 zijn Airbus in de Hudson parkeerde. Met de oude Clint als regisseur. Gisteren gezien en nog nagenietend. Volledige achternaam van de heer is overigens Sullenberger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *