kijken

berenson 2016-08-27 11.39Berenson is een van de beroemde namen uit de kunstgeschiedenis. Up there with Gombrich, Panofsky, Krautheimer en noem ze allemaal maar op. Wij moesten The Italian Painters of the Renaissance aanschaffen voor kunstgeschiedenis. Een boek dat ik nu nergens meer kan vinden, misschien ook de verkeerde kant op gereisd.
Dit boek vond ik in Inverness, of all places. Er is daar (kindeke is er afgelopen zomer geweest) een schilderachtige boekwinkel in een oud kerkgebouw. Toen wij er waren, een jaar of twintig daarvoor, verkochten ze er ook heerlijke soep (Scotch Broth).
En daar stond A Passionate Sightseer. Een verrukkelijk boek, vol foto's en enthousiaste beschrijvingen van alles wat Berenson op zijn kunstreizen gezien heeft. Kunstgeschiedenis is vooral de kunst van het kijken.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, kunst met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *