oud boekje

naeff 2016-07-24 09.38Top Naeff, een klein autobiografisch boekje over haar leven, uit 1951. Ik heb het gelezen, de achterflap zit op bladzij 118 van de 142, maar onderstreept heb ik niets. Er staan maar twee bladzijden in over Schoolidyllen, ze schreef het in haar vrije tijd, vrijwel zonder doorhalingen (ze hoefde het niet eens in het net over te pennen voor ze het naar de uitgever stuurde), en achteraf snapt ze maar nauwelijks waarom het zo populair werd.
Misschien moet een mens van schrijvers niks willen weten. Al kan het enorm inspirerend werken om een schrijversdagboek te lezen, en de worstelingen tijdens het schrijven mee te beleven.
Maar dit is een terugblik. Een gekuiste versie. En het gaat meer over het literaire klimaat en de bijbehorende maatschappelijke verhoudingen. Wel interessant maar niet wat mij echt raakt. Terwijl haar boeken zo prachtig zijn!
Desalniettemin gaat het terug in de kast. Omdat ik nu eenmaal een zwak heb voor oude boekjes.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *