de held met de duizend gezichten

hero 2016-06-18 11.53Ja, wanneer heb ik het gekocht, mijn exemplaar van het Heldenreis standaardwerk: The Hero with a Thousand Faces. Het is een Britse pocket uit 1993, dus het moet in Aberdeen geweest zijn, en nadat ik het boek van Vogler had gelezen.
Wat zal ik er nog over schrijven dat ik niet al heb geschreven?
Misschien handig om hier een stuk te citeren uit mijn online Heldenreiscursus.

Campbell is een geleerde, Vogler is een praktische man die ooit een memo'tje van anderhalve bladzij schreef om de script-beoordelaars in Hollywood van dienst te zijn. Vogler met Campbell vergelijken is een vakantiewoordenboekje vergelijken met een universitaire studie in die taal, of Dr. Phil vergelijken met C.G. Jung. Alles wat Campbell schrijft, resoneert met alles wat hij weet, en dat is bijna alles. Ik bewonder hem zeer, en lees hem graag.
[…]
Waar eens de mythe diende om sociale cohesie te bevorderen, dient hij nu om al die individuen de zin van het leven aan te reiken, niet langer via opgedrongen gezamenlijke visies maar via de hoogstpersoonlijke visie die een scheppend mens in staat stelt zijn kunstwerken voort te brengen. Dat is wat Campbell verstaat onder zijn veelgeciteerde motto Follow Your Bliss: zoek jouw eigen, persoonlijke, authentieke, niet opgedrongen of afgedwongen, zin van het leven, en zoek die daar waar je talenten liggen.
Natuurlijk kun je tegen Campbell dezelfde bezwaren inbrengen als tegen Vogler. Iedere wetenschapper kun je ervan beschuldigen dat hij kijkt met zijn eigen bril op. Maar wanneer de resultaten van wetenschappelijk werk de wereld verrijken, mooier, kleurrijker en dieper maken, kun je er volgens mij maar het beste van profiteren, en er met je eigen werk een zoveelste dimensie aan toevoegen.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *