helden en heldinnen

45 master charactersDit boek kocht ik op 4 februari 2013 bij Amazon, voor de luttele somma van €8,42. Ik zeg het er maar even bij, want heel veel prachtigs is daar tweedehands te koop, het duurt even voordat je het in huis hebt want meestal komen die exemplaren uit Amerika, maar je bespaart enorm.

Dit boek had ik nodig toen ik aan Heldinne's Reis werkte, zij geeft heel duidelijk het verschil aan tussen de mannelijke en de vrouwelijke heldenreis. Ze hanteert andere etappes dan ik, maar het gaat om het proces. De Heldenreis gaat van Uitdaging via Obstakels naar Transformatie, en Heldinne's Reis gaat van Containment – hoe vertaal je dat? Het Binnenhouden, het Beheersen, uit alle macht proberen de wereld te laten blijven zoals hij is – via Transformatie naar Emergence – het bovenkomen van Luctor et Emergo is dat. Het opduiken uit de onderwereld, van Persephone en Inanna.
Een vrouw kan ook een Heldenreis afleggen, en iedere man zou ook Heldinne's Reis moeten afleggen.

Maar het grootste deel van het boek gaat over die 45 Master Characters, de archetypische personages. Op Griekse goden en godinnen zijn de hoofdpersonen gebaseerd, en voor de bijfiguren geeft ze een lijst van archetypische karakters zoals de mentor, de minnaar, de nar, de wreker – noem maar op, we kennen ze ook van de Heldenreis.
Een inspirerend boek voor iedere schrijver die worstelt met het probleem dat alle personages op hemzelf lijken.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, schrijven met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *