yes! een zes!

history 2015-12-24 10.21Vijfentachtig gulden kostte hij maar liefst, deze History of the Modern World. En dat ik hem bewaar is niet daarom, en ook niet vanwege de ongetwijfeld fascinerende inhoud. Verplichte kost voor kunsthistorici die de wereld toch wel een beetje in groter verband moeten leren zien.
Maar ik bewaar hem omdat hij me eraan herinnert hoe efficiënt een mens studeren kan.
Ik volgde de studie in deeltijd, in de avonduren, en wij kwamen met z'n vieren vanuit Delft. Een van ons had al een huis, een gezin, én een auto, en hoewel we meestal met de trein gingen, mochten we in tentamentijd met haar meerijden.
Dat geschiedenistentamen, wat zagen we ertegen op. De professor was zo vervelend dat ik zijn naam verdrongen heb, en het boek was taai. Veel hoop hadden we er niet op. Ik had een uittreksel gemaakt door de inhoudsopgave te vertalen en daar in kriebelletters een paar kernpunten bij te zetten, uit de inleiding bij ieder hoofdstuk. Dat uittreksel heb ik in de auto voorgelezen.
Ik geloof dat we het allemaal gehaald hebben, en ik ben nog nooit zó blij geweest met een zes op een tentamen!

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

1 Reactie op yes! een zes!

  1. Ali schreef:

    Ik heb het boek ook gebruikt tijdens mijn geschiedenisstudie. En ja, dat tentamen was één van de taaiste die ik heb gemaakt en nog een keer heb gemaakt. Al was het alleen maar om de enorme hoeveelheid leeswerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *