Rilke

rilke 2015-10-20 09.59Dit is een boek uit 1946 (eigenlijk best wel verbazend, zo kort na de oorlog), en ik scoorde het bij de Slegte in Leeuwarden. Mijn Rilke-fascinatie begon met de mooie uitgave van Letters to a Young Poet die ik in Houston kocht, op een warme avond, daarna gingen we nog even koffiedrinken en ik zat het daar al vol verrukking te lezen.
Later heb ik brieven van hem gelezen (geloof ik) over zijn reis naar Egypte, en ik herinner met ook mijn verrukking over een gedicht van hem daarover, kan ik dat nog ergens vinden? Maanlicht op woestijnzand, de schaduw van een pyramide of een sfinx … Iemand?
En toen dat prachtige gedicht over de torso van Apollo. En Wie nu geen Huis Heeft …
Waarmee ik onbeholpen probeer uit te drukken hoe weinig ik feitelijk van Rilke weet, en hoe hij toch zo belangrijk voor me is, in citaten, in gedichten. Ik heb pas nog de Sonnetten aan Orpheus gekocht.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, lezen met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *