duister

hermans 2015-08-19 09.04Ook dit boek komt weer uit de collectie van paps. Wederom door hem gekocht in oktober 1976, was hij geïnspireerd door mijn leeslijst? Ik geloof dat ik het inderdaad voor mijn lijst las, maar er is niets van blijven hangen. Ik vind Nooit meer Slapen een prachtig boek, en ik heb goede herinneringen aan Au Pair. De Monoloog van de Anglofoob – ons voorgelezen op school – bracht me tot schateren. Ik herinner me nog de omschrijving van een paard als "twee kapstokken met een kleed erover." Maar ik geloof dat deze Donkere Kamer mijn boekenkast niet langer hoeft te verduisteren.
Foei! Een meesterwerk! De Grote Drie!
Maar het ging om mijn vreugde, en nergens anders om.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

7 Reacties op duister

 1. ferrara schreef:

  De donkere kamer tijdens mijn vakantie in Frankrijk gelezen, kon de E-reader maar moeilijk wegleggen. Onder professoren heb ik ook ooit in een ruk uitgelezen. Nooit meer slapen staat er nog op en ga ik lezen tijdens onze najaarstrip.

 2. lethe schreef:

  Ik citeer uit een book meme die ik alweer 10 jaar geleden heb ingevuld. De vraag was naar 5 boeken die veel voor je betekenen:

  * De donkere kamer van Damokles - W.F. Hermans
  Als kind dat gek was op sprookjes had ik het naïeve idee dat verhalen voor volwassenen allemaal waar gebeurd moesten (kunnen) zijn. Dat leek me van een dodelijke saaiheid. Aanbevolen door mijn leraar Nederlands was dit het eerste echt 'volwassen' boek wat ik las, en het was spannend!!! en geheimzinnig!!! en er gebeurden allemaal onverklaarbare dingen!!! Sindsdien wist ik beter. Anders dan Nooit meer slapen heb ik De donkere kamer nooit (durven?) herlezen, maar ik heb wel een mooie gebonden uitgave in de kast staan, dus misschien komt het er toch nog eens van.
  (http://lethe1.dreamwidth.org/68198.html)

  Ik had vroeger trouwens deze zelfde (oerlelijke, vind ik) uitgave.

 3. Hella schreef:

  Wat bijzonder dat jullie zo enthousiast zijn! Zou ik dan toch ... Nee.

  • lethe schreef:

   Ik vond het heel grappig dat je er niets meer van wist, terwijl het op mij zo'n verpletterende indruk heeft gemaakt. Weet je zeker dat je het hebt gelezen?

   Het voordeel van een klassiek boek is, dat mocht je het ooit nog willen lezen, het altijd beschikbaar zal zijn, in bieb of boekhandel, en dan hoogstwaarschijnlijk in een mooiere uitgave dan deze.

   (Ik ben trouwens ook druk bezig mijn boekenkasten te kondo'en, en het gaat boven verwachting goed. Ik heb een groot deel van de stapels recent aangeschafte prachtboeken al naar de kast kunnen verhuizen.)

 4. Margreet dB schreef:

  Nooit meer slapen, geweldig. Maar De donkere kamer van Damocles is een van mijn all time favoriete boeken. Na schooltijd ging ik zo snel mogelijk naar huis om er verder in te lezen. Ik had het dan ook in drie dagen uit.. Daarna nog verschillende keren herlezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *