raadselachtige tijden

metamorfose 2015-07-23 10.41Het is een uitgave uit 1974, deze Metamorfose van Couperus, en je ziet het er aan af. Naast de moderne auteurs raakte ook Couperus mij, aan het eind van de middelbare school. Natuurlijk geholpen door de mooie tv-series, maar ook door een authentieke fascinatie voor een tijdperk. Fin de siècle, doorlopend tot aan de Tweede Wereldoorlog. Er past zoveel in die tijd dat me nog altijd fascineert: tempo doeloe, Jugendstil, Art Déco, maar ook Cissy van Marxveldt – de oude illustraties – Diet Kramer – het vitalisme – Sanne van Havelte (ik dacht gisteravond opeens aan het woord strandpyjama).
Ook bij kunstgeschiedenis was het een van mijn favoriete periodes. Zo tussen Middeleeuwen en Impressionisme kan alles me gestolen worden, maar dan barst opnieuw de vreugde los. Ik houd van de raadselachtige tijden, niet van de verlichte.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *