de engel

bomans1 2015-07-20 09.38Ik wist niet dat ik het al zó lang had, deze Sprookjes van Godfried Bomans. Heel kort na zijn overlijden gekregen dus. Het was erg dat hij dood was, net zo erg als vele jaren later het overlijden van Jan Wolkers. (Dat laatste was de aanleiding dat ik met bloggen begon, aanvankelijk op TrouwSchrijf. Het stukje staat in de nieuwsbrief van maart 2014.)
Ik heb toen de cd's van Rottumerplaat aangeschaft, en geen groter verschil mogelijk dan tussen die twee schrijvers.
bomans2 2015-07-20 09.38Godfried Bomans – de intellectuele, geestige charmeur – was een bange, eenzame man op Rottumerplaat. Ze zeiden wel dat het zijn sterven had veroorzaakt, dat radeloze alleen zijn met de krijsende meeuwen.
Achterop het boekje staat, dat prins Bernard het sprookje De Engel voorlas met Kerst 1971, ter nagedachtenis aan Bomans. Dat is ook het verhaal dat ik me het best herinner. De andere moet ik herlezen. Maar ze zijn natuurlijk gewoon in mijn hart.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

6 Reacties op de engel

 1. lethe schreef:

  Citaat uit je nieuwsbrief: "Ik heb wel altijd gehouden van het lezen van brieven en dagboeken (totaal níet van biografieën, maar dat terzijde)"

  Dat heb ik precies hetzelfde!

  Ik heb het Groot sprookjesboek van Bomans. Dat mag nooit weg.

  • Hella schreef:

   Apart hè? Ik heb een tijd geleden de biografie van Virginia Woolf aangeschaft, tegen beter weten in, en ben op 1/4 gestrand.

   • lethe schreef:

    Welke biografie is dat? Die van Hermione Lee?

    Met de geweldige dagboeken en brieven die VW nagelaten heeft, is een biografie totaal overbodig, vind ik.

    • Hella schreef:

     Ja, klopt, die van Lee. Ik was bezig in de complete dagboeken, en opeens leek het me leuk om er meer omheen te weten. Maar het genre is gewoon dodelijk saai, een opsomming van feiten, en een interpretatie daarvan waar ik niet op zit te wachten.

 2. Ferrara schreef:

  Ach gos, wat had ik een medelijden met Bomans op Rottumerplaat.
  De herinnering aan 'Hou je aan je woord' komt ook weer boven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *