zelf schrijver worden

kuneara 2015-06-08 09.50Dit Friese boekenweekgeschenk uit 2000 zorgde ervoor dat mijn roman éindelijk van start ging. Aanvankelijk heette mijn hoofdpersoon Rixt. Een goeie, stoere, Friese meisjesnaam. Typisch een vrouw die stevig in haar schoenen staat en geen verandering meer nodig heeft. Kom er maar eens achter dat je writer's block alleen aan de naam van je hoofdpersoon ligt!
De hoofdpersoon in dit boekje van Akky van der Veer heette Fardau. Een naam die ik nooit eerder gehoord had, maar die meteen weerklank vond. Ik zocht de betekenis van die naam op, en die paste perfect bij het avontuur dat ik voor haar voor ogen had.
Toen ik in 2005 naar Leeuwarden verhuisde, en wist dat ik schrijfdocent wilde worden als ik groot was, besloot ik om eerst maar eens een schrijfcursus te vólgen, om te weten te komen hoe dat ging in Nederland. Mijn docent was Akky, en ik heb genoten van haar cursus. Ze gaf me zelfs de mogelijkheid om mijn Heldenreisles te geven!
Natuurlijk heb ik haar Brandsporen* laten lezen. Haar commentaar was ontroerend. Ze had niet lang daarvoor haar man verloren, en was sindsdien niet in staat geweest om een boek uit te lezen. Mijn roman was de eerste waarbij dat weer lukte. Zo mooi vond ze hem.
Ik geloof dat dat het officiële begin van mijn schrijverschap was.
Zo is Akky ook een van mijn schrijfmoeders.

 

*nog steeds te koop bij uitgeverij Elikser
Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, schrijven met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *