beloften

java 2015-06-07 09.10Wie oh wie is Melati van Java, en waarom houd ik toch zo van ouderwetsche meisjesboeken?
Eerst maar eens googelen. Ooit een bekend schrijfster dus, met een zeer grote productie! Ik heb alleen maar dit boekje, dat ze schreef op haar 26ste .
Als ik op een rommelmarkt ben, of een boekverkoop, word ik altijd aangetrokken door de oude meisjesboeken. Ik heb er flink wat: Cissy van Marxveldt, Sanne van Havelte, Top Naeff, Diet Kramer en nog wat onbekendere godinnen. Vooral als ik me niet goed voel, grijp ik op ze terug, het zijn de meest herlezen titels uit mijn boekenbezit.
Is het de veiligheid, de overzichtelijkheid, de kalme zekerheid en onontkoombaarheid?
Het is de veiligheid, de overzichtelijkheid, de kalme zekerheid en onontkoombaarheid. Waar ik vast van zou krijsen als het nu nog zo was. Sterker nog, een gescheiden vrouw in die tijd? Ze komen in die boeken niet eens voor. Een verlangen naar troostbaarheid, dat zal het zijn.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op beloften

  1. Liesbeth schreef:

    Wel bijzonder, die Melati. Haar naam komt me vaag bekend voormaar ik heb geen boek van haar. Grijp net als jij soms weer naar Sanne van Havelte en Sissy van Marxveld.
    Soms met afgrijzen want oh zo antiek!
    Denk net als jij dat het de veilige overzichtelijkheid is die je soms even zo nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *