mijn anker is van papier (5)

vandaag fluit ik eerder dan de vogels

zwarte haan water zand vogels1
Wat niet waar is want toen de vogels begonnen met hun zonnig fluitconcert sliep ik nog. De slaap der rechtvaardigen, want der zieken. Een voorjaarsmoeheidsvirusje heeft me geveld en afgezien van lichamelijk ongemak droom ik mij zoet door de dag.
Wat is het toch raar, als ik ziek ben voel ik me beter dan wanneer ik beter ben.
Als ik beter ben moet ik altijd beter zijn: harder werken, meer klandizie, meer erkenning, beter beter meer meer. Dan is het nooit goed hoe ik ben. Dan vergelijk ik me met iedereen en maak me kwaad over al het onrecht in de wereld.
Als ik ziek ben, ben ik gewoon. Hoef ik niets meer te doen of te zijn want hee! Ziek!
Jaja psychologen, het woord ziektewinst is mij bekend. Dat zegt niets over de realiteit van de buikpijn en het daze hoofd. Maar het zegt wel iets over wat mij kennelijk uit de vroege jeugd – ziekelijk kindje, tweemaal ziekenhuis met onbekende kwalen – is bijgebleven. Wie ziek is, is vanzelf lief. Wie beter is, moet beter zijn om het te verdienen.
Wanneer zal ik eindelijk leren van de vogels? Gewoon fluiten als je blij bent en schuilen als je koud bent? Zingen omdat je een lied hebt, niet omdat je een antwoord hebt. En al helemaal niet om te bewijzen dat je druk aan 't zingen bent omdat je moet bewijzen dat je beter en ijveriger zingt dan iedereen.

Dit bericht is geplaatst in mijn anker is van papier. Bookmark de permalink.

8 Reacties op mijn anker is van papier (5)

 1. Ferrara schreef:

  Ik wens je beterschap en ook, als het virus voorbij is getrokken, meer gezang om het lied.

 2. Adriaan Hendriks schreef:

  Van harte beterschap, in alle opzichten.

 3. Hella schreef:

  lief van jullie!

 4. Liesbeth schreef:

  Beterschap al vind je het dus niet zo erg om ziekt te zijn.
  En ik gun je dat fluiten als je blij bent! Kom op, je kan het!!!

 5. Janke de Jong-Pen schreef:

  Ik herken mezelf in je beschrijving van het overgeven aan de rust waarvan je mag genieten als je ziek bent. Mooi beschreven, Hella! Ik wens je toe in alle rust je leven verder te leven, ook als je weer hersteld bent! Toch maar beterschap! En welterusten voor straks! Groetjes, Janke.

 6. Hella schreef:

  lief hoor, dankje!

 7. Sagita Vogelaar schreef:

  Ach meisje toch! Een griep is een kadootje: http://belichtingstijd.blogspot.nl/2011/01/o-heerlijke-griep-1.html
  Een soort van reinigingsrite. Geniet ervan.
  liefs Sa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *