zich beperken (sv)

the roadEen toepasselijke schrijfveer vandaag. Ik ontving een verhaal van een cursist dat zich leende voor een kolossale roman. Terwijl de cursist zich dat niet gerealiseerd had. Ik vermoedde in zijn geest een grootschalige mengeling van The Road van Cormac McCarthy en een heleboel rampenfilms waarin mensen door natuurgeweld vermorzeld worden.
Maar de personages waar het verhaal om draaide droegen dat niet, zij waren nog van papier en konden niet veel meer aan dat een dicht-op-de-huid klein dramaatje.
Kortom, ik moest hem aanraden zich te beperken. En daarbij moest ik ook mezelf weer beperken: de aanmerkingen klein houden, ruimte latend voor het wezen van deze schrijver, niet klinken als zo'n kreng van de schrijven=schrappenschool – want oh! dat ben ik niet! – en toch hem aanraden: begin klein, houd het dicht bij huis. Write what you know, met andere woorden, schrijf met je eigen scala aan emoties je personages tot vlees-en-bloedschepsels, en ga dan waar zij gaan.
Wees geen toornige God. Wees jezelf en schrijf met je zelven. Oefen op het kleine canvas voor je panorama's gaat schilderen. Beperk je.
Oh, had ik het maar zo opgeschreven.

afbeelding

Dit bericht is geplaatst in schrijfveren, schrijven. Bookmark de permalink.

1 Reactie op zich beperken (sv)

  1. Ferrara schreef:

    Wees jezelf en schrijf met je zelven. Een mooi zin, maar zodra een coach zijn of haar commentaar (hoe mild ook) heeft gegeven moet je het gevecht, met wat je hebt geschreven vanuit jezelf, wel aangaan. De keus die je daarna maakt, maak je zelf.
    Mooie beschouwing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *