the lunchbox

tiffin_tinsWat een heerlijke film is The Lunchbox! Ga hem eerst kijken, want ik verklap hier het einde.

* spoiler alert *

Zijn jullie weg?
Oké dan.
In Mumbai is een rondbrengservice van tiffinbakjes, de dabbawalla's. Gewoonte is dat vrouw luncht kookt voor man, dat in de stapelbare bakjes doet, en dat man dat op zijn werk krijgt afgeleverd. Vrouwloze mannen betrekken hun lunch van een restaurantje of zoiets.
Op een dag krijgt de mannelijke hoofdpersoon een andere lunch dan gewoonlijk. Verrukkelijk! Hij likt alle bakjes zowat schoon. De bereidster van dit heerlijks is verrast als ze de bakjes terugkrijgt. Haar man heeft altijd iets aan te merken op haar kookkunst. Al gauw blijkt haar lunch bij de verkeerde te zijn afgeleverd, en ze stopt een briefje in het bakje met de chapati's.
Er ontwikkelt zich een briefwisseling die van alles teweeg brengt in het leven van de eenzame weduwnaar en de jonge vrouw in het bedroevende huwelijk.
Alles lijkt aan te sturen op een Leni Sarisje (hoewel de film nergens sentimenteel is, maar bruist van humor en eetlust) – maar dat gebeurt niet. Juist een uur eerder begint opeens de aftiteling.
Even komt alles in opstand: nee! Ik wou dat ze mekaar kregen!
Maar erover nadenkend kom ik tot de conclusie: wat een ijzersterk einde. Ze hebben allebei elkaars leven beïnvloed en veranderd, en nu begint de rest van hun leven. Het is goed.
Zo leerzaam ook weer voor de schrijvende mens!

afbeelding

Dit bericht is geplaatst in recensies, schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op the lunchbox

  1. Als ik binnenkort nog zin heb in een lekkere film, zal ik deze in gedachten houden!

  2. Net terug van ForumImages en inderdaad: wat een heerlijke film. Het open einde beviel mij ook uitstekend, veel beter dan zo'n gelikt Hollywood-happy-end waar ze elkaar voorspelbaar in de armen vallen. Ook mooi dat lang niet alles expliciet werd uitgesproken, maar dat er veel werd gesuggereerd. Zo'n film neemt de kijker tenminste serieus.
    Kortom: hartelijk dank voor de tip, ook namens de vriendin met wie ik de film zag.

  3. Hella schreef:

    Ha, fijn om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *