de bibliotheek is een verouderd instituut*

NY public libraySluiting Bibliotheken verarmt Nederland, kopt de Volkskrant vandaag. Want volgens Jet Bussemaker, onze visionaire minister van Onderwijs én Cultuur én Wetenschap kunnen ze wel dicht als je de boeken gewoon als e-book aanbiedt.
Altijd weer diezelfde stupide redenering: op internet kun je alles vinden wat je zoekt. Zal vast zo zijn. Maar het gros der mensheid weet helemaal niet wat ze zouden moeten zoeken. Ze weten wat ze weten, vanuit hun omgeving, hun vriendengroep, de tv-programma's die ze kijken en dat is het wel zo'n beetje. Oja en school natuurlijk. Waar ze moeten leren wat in Den Haag bedacht is, en waar de eigen inbreng van een bevlogen leraar zoveel mogelijk ingeperkt wordt. Kortom: hoe moet iemand iets zoeken waar hij nooit van gehoord heeft? Hoe komt hij in aanraking met schatten als hij de terminologie van die schatten niet kent?
Dan stopt onze "kennissamenleving" dus bij de kennis van nu. Alleen hoogopgeleiden komen in de heilige hallen van de UB nog inraking met onbekende schatten, de rest van de samenleving moet het doen met de enkele auteur die in tv-programma's mag aanzitten. En dat meestal niet vanwege zijn literaire vertellerskwaliteiten maar vanwege een misdadig verleden. De iets breder geïnteresseerde doet wekelijks nog een of twee titels op via Boeken of het recensiekatern in de krant – waarbij opvalt dat ook daar eenheidsworst troef is – en dat is het wel zo ongeveer.
Laat staan dat je nog eens in aanraking komt met een leuk kunstboek, een grappig kookboek, iets over vogels of over een land waar je door de mooie foto's misschien wel naartoe wilt. Je komt niet meer in aanraking. De aanraking wordt je enkel nog commercieel aangereikt. Je ontwikkelt je niet meer maar je wórdt ontwikkeld, tot de consument van commercieel interessante meuk. Je eigen passies leren kennen en ontwikkelen door rond te dwalen in een schatkamer vol ónbekends – nee. Het volk moet opium. Dan heeft niemand last van ze.
Ik lees momenteel Zen in the Art of Writing van Ray Bradbury. Een schatkamer van een boek, werkelijk fantastisch. Citaat:

To feed your Muse, then, you should always have been hungry about life since you were a child. If not, it is a little late to start.
Better late than never, of course. Do you feel up to it?
It means you must still take long walks at night around your city or town, or walks in the country by day. And long walks, at any time, through bookstores and libraries.

Maar nee. Lopen doe je maar op de treadmill. Want die sportscholen moeten wél open blijven natuurlijk. Stel je voor dat we ongezond zouden worden hee.

*standpunt.nl vandaag: de bibliotheek is een verouderd instituut JA/NEE
foto: New York public library

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

3 Reacties op de bibliotheek is een verouderd instituut*

  1. Het is gewoon een platvloerse bezuinigingsmaatregel waar ze wat kortzichtige gelegenheidsargumenten bij verzonnen hebben om een en ander te 'rechtvaardigen'. Ik snap dat er bezuinigd moet worden, maar doe dat dan op een manier die niet een onomkeerbare geestelijke verarming tot gevolg heeft. Want als die bibliotheken eenmaal dicht zijn, gaan ze echt niet meer open, ook niet als straks de economie aantrekt en er wél weer geld is.

  2. Ferrara schreef:

    Diezelfde minister vindt ook dat je colleges via internet kunt volgen en daarvoor dan studiepunten kunt krijgen. Deze hoogopgeleide minister, die zegt zich in te zetten voor een nóg slimmer en nóg creatiever Nederland, is behoorlijk de weg kwijt, wie zal haar de weg wijzen? Ik heb meteen maar gestemd op standpunt.nl Oneens natuurlijk. Nu maar hopen dat helpt.

  3. Liesbeth schreef:

    Het is verschrikkelijk. Voor mij voelde de eerste keer dat ik (op 4 jarige leeftijd) de bibliotheek in kwam of ik in de Hemel was. En dat is nooit helemaal overgegaan.
    Laten we deze ervaring toch aan iedereen blijven gunnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *