boekbloggers en boekpromotie

collage boekbloggers breedbeeld50books vraag 49: Denk je ook dat boekbloggers een belangrijke(re) rol kunnen spelen in het promoten van een boek? En heb je daar nog tips voor?

Goede boekenblogs zijn voor mij onmisbaar. Daar lees ik wat mijn volgende boek wordt. Van recensies uit kranten pik ik ook wel eens een titel op, maar boekbloggers – de serieuze – vind ik interessanter.
Vanwaar die tussenvoeging?
Het was voor mij ooit een onbekend fenomeen, maar je kunt als boekblogger recensies schrijven van presentexemplaren van nieuw te verschijnen boeken. Het is een parallel prereadersuniversum waarmee uitgevers op een slimme – kosteloze – manier hun nieuwe uitgaven in de markt laten zetten.
(In mijn onschuld heb ik me er zelf ook korte tijd voor laten strikken, zie hier en hier.)
In die categorie boekbloggers is de kwaliteit buitengewoon wisselend. Vaak beperkt men zich tot het overnemen van de flaptekst, met een kort onbeargumenteerd waardeoordeel als 'ik vond het een leuk / spannend / gezellig boek.'
Zulke boekbloggers kiezen de boeken niet op grond van hun eigen interesses, ze krijgen ze toebedeeld omdat een uitgever daar brood in ziet. Hen volgen heeft geen zin want je komt er nauwelijks achter of hun smaak overeenkomt met de jouwe. Zelf vond ik bovendien het gevoel voor iemands winstgevend karretje gespannen te worden zonder ervoor betaald te krijgen buitengewoon onzuiver.
Mijn tip: een boekblog moet niet gaan over het promoten van een boek, een boekblog moet gaan over lezen.
Veruit mijn favoriete boekblogger is Anna van Gelderen, en in het lijstje van blogs die ik volg staan er nog meer. Allemaal van lees-adepten met een eigen smaak, voor geen ander karretje gespannen dan dat van de eigen fascinatie.

PS
Mijn verhaspelcolumn ging dit jaar ook over boekbloggers

Dit bericht is geplaatst in lezen met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op boekbloggers en boekpromotie

  1. Ik ben zeer vereerd met je vermelding! en denk erover om in de kerstvakantie (als ik de achterstand in besprekingen heb weggewerkt) ook eens een blogpost aan dit onderwerp te wijden. Vraag me alleen af of ik nog iets aan jouw verhaal toe te voegen heb. Eigenlijk staat alles er al. Niettemin: goed om nog eens verder over dit onderwerp na te denken en wie weet ook over te schrijven.

  2. Hella schreef:

    Ja, zou ik zeker doen. Mensen hebben echt geen idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *