Is het korte verhaal meer of minder dan een ingekorte roman?

hills like white elephantsMeer!
Zo, dat is lekker snel klaar vandaag.
Maar nu echt. Dat een kort verhaal vaak zoveel 'meer' is dan een roman, daar kwam ik achter tijdens onze fanatieke leesclub in Schotland. Onder leiding van een docente van Aberdeen University lazen wij elke week een boek. Alleen als het boek heel dik was, deden we de week ertussen een kort verhaal. En we merkten steeds vaker dat we over een kort verhaal veel meer te zeggen hadden dan over de dikke roman.
Ik ben er ook van overtuigd dat het oneinig veel moeilijker is een goed kort verhaal te schrijven dan een goede roman. Over de gimmicks van Roald Dahl heb ik het hier niet, dat is óók knap en vreselijk leuk, maar een goed kort verhaal dat je eeuwig bijblijft?
De grootste eye-opener wat dat aangaat was voor mij The Yellow Wallpaper. Lees het zelf, zou ik zeggen.
Maar ook het beroemde Hills like White Elephants van Hemingway. Hoe met een focus als van een brandglas gebeurtenissen zo samengebald worden dat ze pas in je eigen hoofd gaan exploderen, dat is schrijfkunst met de grootste K.

afbeelding

dit in antwoord op 50books vraag 41

Dit bericht is geplaatst in lezen, schrijven met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Is het korte verhaal meer of minder dan een ingekorte roman?

  1. Liesbeth schreef:

    Ja, je hebt helemaal gelijk. Hoe korter hoe moeilijker om het te schrijven. Maar om het te lezen? Daar ben ik te ongeduldig voor merkte ik tijdens het schrijven van mijn #50booksvraag.

  2. Hella schreef:

    ja, je hebt voor het goed lezen van een kort verhaal inderdaad meer geduld nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *