Wie is er lid van een (online) leesclub?

DSC02840Was het maar waar! Ik ben van diverse leesclubs lid geweest en mis het nu enorm. Dus als iemand een leuke leesclub in Groningen weet? Graag!
Ik begon in Oman, met zo'n pakket-van-de-biep-leesclub. Bleef je een beetje bij met de literatuur in het vaderland, en had je nog eens een fatsoenlijk gesprek ook.
De fanatiekste leesclub was die in Schotland, onder leiding van een docente van Aberdeen University. Elke wéék een boek, alleen bij hele dikke boeken deden we 1x een kort verhaal. Daardoor las ik The Yellow Wallpaper, een verhaal dat iedereen zou moeten lezen. Erg veel geleerd, over goed lezen en interpreteren, en dat onder woorden brengen. En dat wat jij ervaart bij het lezen, wellicht zo bedoeld is door de schrijver.
Onze Houstonse leesclub was enorm geanimeerd en internationaal, vreselijk veel lachen en lekkere etentjes en goede gesprekken.
In Leeuwarden had ik me aanvankelijk aangesloten bij een club van hoger opgeleiden. Hoewel het gezellige bijeenkomsten waren, viel het me toch tegen. Op de een of andere manier zat er teveel een nrc-visie in de dames bebakt, waardoor op meta-niveau over literatuur praten nauwelijks mogelijk was.
Dus ik op zoek naar een nieuwe leesclub, en die vond ik. Gepassioneerde – meest iets oudere – lezers met felle meningen en een schat aan levenservaring. Echt jammer dat ik daar afscheid van moest nemen.
Wat is nu het leuke van een leesclub? Boeken lezen die je zelf nooit zou kiezen, boeken goed lezen en je er na lezing een gefundeerde mening over vormen (erg nuttig voor mijn vakgebied ook), en het hebben van goede gesprekken die werkelijk ergens over gaan.
Groningen, kom er maar in!

dit in antwoord op #50books vraag 19

 

Dit bericht is geplaatst in lezen met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *