cynisch

Altijd lachen als alfa-feminist Margriet van der Linden weer eens in de pen klimt. Een groter verdediger van het patriarchaat moet nog geboren worden.
En dan haar formidabele kennis van de sociale geschiedenis van haar lichtend voorbeeldland Amerika! Waar godzijgeloofd en geprezen niet zo'n walgelijke moedercultuur heerst, want daar, jongens en meisjes, werken de vrouwen al sinds de Tommy's Europa kwamen bevrijden.
Grappig. Ik weet toch zeker dat er nergens zozeer een moedercultuur gepropageerd werd als in de jaren '50 in Amerika. Mams terug in de droomkeuken en paps naar kantoor. Zeker Marilyn French overgeslagen, MrsvdL? Zeker altijd gedacht dat The Feminine Mystique over Nederlandse keuzefeministen ging?
Dat Amerika is inderdaad een lichtend patriarchaal voorbeeld. Ja, ik woonde er als expatvrouw, zo'n gruwelijk onnut creatuur dat eigenlijk aan een supermarktkassa vastgeketend zou moeten worden, dat zou haar leren! Maar dat bleek een beetje moeilijk. De kassa's zijn allemaal bezet door Amerikaanse oma's. Die wel economisch zelfstandig moeten zijn tot hun tachtigste, omdat ze geen pensioen krijgen. En vrouwen die elders werken heten echt niet allemaal Hillary. De meesten hebben een klein klotebaantje dat geen recht geeft op ziektekostenverzekeringen, dat hooguit volstaat om met een heel gezin in een piepklein, brandgevaarlijk appartementje te wonen, liefst met andere oma erbij als oppas. En als een van het talrijk kroost z'n toevlucht zoekt in een jointje? Zetten ze subiet het hele gezin op straat. En op straat betekent: onder een viaduct, met een kartonnen bordje met "honger" erop.
Echt een voorbeeldnatie, dat Amerika.
Als er iemand cynisch bezig is, is het wel Margriet van der Linden, die hoopt dat alle vrouwen meehelpen aan het creëren van zo'n wereld, overal.

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op cynisch

  1. Zo is het. Eindelijk een halt aan het idealiseren van de VS.

  2. Avonturijn schreef:

    Precies ! Ik sluit me aan bij de reactie van Liesbeth.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *