Welk boek kreeg je bijna niet uitgelezen omdat het je de stuipen op het lijf joeg?

Ja, deze vraag héb ik al beantwoord, namelijk hier.
The Historian van Elizabeth Kostova stond al jaren op m'n lijstje. De biep had 't niet in het Engels, maar vertaalde Engelse boeken vind ik een kriem. Dus tegen de tijd dat ik het scoorde op zo'n grootschalig boekenfestijn in de Frieslandhal was ik al lang vergeten waarom het op m'n lijstje stond. Ik begon erin, en vond het heerlijk. Spannend, mysterieus … en opeens besefte ik dat ik het eng vond. Doodeng. Ik herinnerde me zo'n gevoel. Ik had dat heel lang geleden gehad bij de griezelverhalen van Lovecraft. Zo knap geschreven dat het lijkt of het kwaad zelf opeens bij je onder je dekbed kruipt. Raar hoe je dan heen en weer geslingerd wordt. Ik wilde doorlezen, weten hoe het afloopt. En tegelijk wilde ik dat niet in mijn slaapkamer, mijn toevluchtsoord, mijn dromen.
Misschien maar buiten verder lezen, met die hittegolf dat weekend. In het felle zonlicht komen vampiers tenslotte niet tevoorschijn ...
Lezer, ik las het uit.
Het was meer dan de moeite waard. En buitengewoon leerzaam. Hoe duw je als schrijver The Horror bij de lezer onder de huid. Niet voor niets begint Petepel de vraag van vandaag met die angstkreet. Want hoewel ik Heart of Darkness zonder problemen uitlas, bleven de trommels uit de duistere jungle tot op de dag van vandaag onder mijn huid bonzen.

afbeelding uit de grafische roman Heart of Darkness, door de Zweeds-Keniaanse kunstenaar Catherine Anyango
geschreven naar aanleiding van vraag 16 van 50books

Dit bericht is geplaatst in lezen met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Welk boek kreeg je bijna niet uitgelezen omdat het je de stuipen op het lijf joeg?

 1. Joke schreef:

  Het kaartenhuis
  Danielewski, M.Z. vond ik meesterlijk anders dan al het andere wat ik ooit las in het genre ''spannend''

 2. Novelle schreef:

  Vooral Die laatste zin haha Heb je bijzonder mooi geschreven

 3. Sagita schreef:

  Kerewin van Keri Hulme. Ik kon niet tegen het steeds dreigende en soms letterlijk uitgevoerde geweld tegen een kind. Kreeg het er Spaans benauwd van. Heb het uiteindelijk niet uitgelezen hoewel het heel goede recensies kreeg.

 4. Martha P. schreef:

  Je bent dapperder dan ik. Ik heb The Historian niet uitgelezen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *