wat is dan literatuur?

Lekker lunchen en praten over boeken en lezen, veel leuker wordt het niet. We hadden Harold Fry gelezen, en heus, dat is een aanrader. Een feelgoodboek en toch diep genoeg om een aan-literatuur-doenig gevoel van te krijgen. Dat soort boeken hebben we in Nederland niet, helaas. We hebben de literaire thriller waar echt helemaal NIKS literairs aan is, en je hebt de literatoren waar je alleen maar diepbedroefd van wordt omdat ze geen soelaas bieden voor de ellende die ze zo literair weten te verwoorden.
Maar dat allemaal terzijde. Want waar we het over eens waren, is dat Stoner - ik heb het nog niet eens uit - een Briljant Boek is. Echt, het is een boek waar je al op de eerste bladzij weet: dit is goud. Ze zijn er. Ze zijn er echt. Sense of an Ending was er ook een. Wat ís dat toch? Waar zit het 'm in, dat literatuur zo moeilijk te definiëren is, en zo acuut herkenbaar?
Het is een bepaalde kunst van formuleren die niet beter kan. Punt. Gewoon niet. Er is een perfectie in elke zin, er is geen woord te veel, geen zin te lang, geen emotie te goedkoop, geen vergelijking te cliché. En het is ook niet alleen de taal. Het is ook de psychologie, de fijnbesnaarde, diepdoorvoelde inzichten in alle mogelijke drijfveren van elk mogelijk menselijk hart. En dat dan vanuit een natuur die met dat boek meer wil dan alleen het gratuite signaleren van het kwaad in de mens. Een natuur die de wreedheid van de schrijver tegelijk met een groot menselijk mededogen kan aanzetten. Dat kunnen de Grunbergs en Buwalda's van deze wereld niet. Dat kunnen de Barnesen en de Williamsen wel. Dat zijn de grootsten.

foto: Anna van Gelderen

Dit bericht is geplaatst in literatuur, recensies met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op wat is dan literatuur?

 1. Koen schreef:

  Nu wordt de druk weer eg groot om dan toch ook maar Stoner te gaan kopen, lastig...Leuke middag in elk geval!

 2. Bettina Grissen schreef:

  Het was een fijne middag, vooral leuk om iedereen te zien achter de blogs. En na van jullie gehoord te hebben dat Stoner een goed boek is, staat die nu bovenaan mijn lijstje om aan te schaffen. En inderdaad, dat soort boeken hebben we hier niet.

  groetjes,

 3. Daar kan ik alleen maar AMEN op zeggen. Ik hoop in de loop van de week aan mijn eigen bespreking van Stoner toe te komen, maar moet eerst nog wat achterstanden wegwerken. Gelukkig heb ik mijzelf deze week herfstvakantie gegeven.
  Mijn verslagje staat trouwens inmiddels ook on-line.

 4. Anonymous schreef:

  Ik ga weer eens wat boeken kopen denk ik. Dank! Vrouwke van S.

 5. Kim schreef:

  mooie bespreking! fantastisch hoe zo'n 'vergeten' klassieker ineens weer uitgegeven wordt en wéér indruk maakt op de lezers.

  (hallo! ik kwam hier via Anna's blog. leuk u te ontdekken.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *