belastend

Als je laatste ouder overlijdt, is dat meestal al geen feestje. Je komt voor zaken te staan waar je niet voor hebt doorgeleerd. Door informatie in te winnen bij bevoegde instanties hoop je de erfenis naar behoren af te wikkelen.
Het is alleen een bezoeking om de noodzakelijke informatie te krijgen, bij de Bevoegde Instanties. De Belastingdienst spant hierbij wel de kroon.
Om te beginnen zijn er verschillende afdelingen die van elkaars bestaan niets afweten. Zo krijg je van de ene afdeling de vertrouwenwekkende mededeling dat de post betreffende de financiële zaken van wijlen je vader voortaan naar jou gestuurd zal worden, als enige erfgenaam. Helaas geldt dat alleen voor losse flodders van de belastingdienst. Belangrijkere zaken, als aanslagen, gaan nog gewoon naar het oude adres. Nu zijn ze in dat verzorgingshuis tot nu toe behoorlijk stipt geweest met het doorsturen van de post, maar ook daar raakt af en toe een brief kwijt.
Derhalve had ik de eerste aanslag niet ontvangen, en kreeg ik de tweede, die ik onmiddellijk - en anders! - moest betalen zo laat, dat ik hem alleen met kunst- en vliegwerk nog op tijd had kunnen betalen.
Om te beginnen gebeld over dat adres. Nee, dat kon niet per telefoon, stel je voor. Dat moest schriftelijk. Ook al had ik een brief waar in stond dat mijn adres bij hen bekend was.
En dan die aanslag. Daarvoor kon ik wel uitstel vragen. Nou, doe dat maar, zei ik (tenslotte moest er tussen de bedrijven door ook nog een huis gekocht worden).
Nu krijg ik, wederom veel te laat bezorgd - aan wie dat ligt? - de brief betreffende het uitstel. En omdat ik zo stout ben geweest, moet ik ook invorderingsrente betalen.
Wat?
Waarom heeft die pipo aan de telefoon daar niets van gezegd?
Nee mevrouw, dat staat niet in ons protocol, dat we dat moeten zeggen. Als u daar bezwaar tegen heeft, moet u een brief schrijven. Het is niet aan ons om u daarover voor te lichten.
Nou, zo'n brief, ik zie er geen heil meer in.
Vandaar dit stuk. Leuker kan ik het niet maken.

Dit bericht is geplaatst in autobio, tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

5 Reacties op belastend

 1. Anonymous schreef:

  Vreselijk!!!
  Vrouwke van S.

 2. Anne Jan schreef:

  We hebben al jaren geen fatsoenlijk bestuur, kunnen we voor die jaren niet gewoon ons geld terug vragen bij de belastingdienst?

 3. hanneke schreef:

  Het nare is: je bent er nog lang niet af! Na bijna 2 jaar kon voor de zomer de rekening van schoonmoeder eindelijk worden opgeheven omdat alles rond was met de belastingen. Mocht je met het CAK te maken hebben: ook al zo'n vlotte, bloed-onder-je-nagels-vandaanhalende organisatie. Sterkte dus!

 4. reflexxus schreef:

  sinds ik de belastingen laat doen door een administratie en adviesburo is er een lading stress van me afgevallen. en het kost echt niet veel ( aan de bijslagen alleen al waar hij me op wees had ik het geld er meteen uit.

 5. Heldinne schreef:

  ja, een belastingmannetje heb ik natuurlijk al lang (ook voor 't bedrijf), maar dat staat los van de directe post, de aanslagen die je direct moet betalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *