zelf citaten schrijven

Ik kreeg het verzoek om een stuk te schrijven over het verzinnen van spreuken. Zelfgemaakte inspirerende citaten, zeg maar. Want het is wel creatief om een bekend citaat van een fraaie omlijsting te voorzien in de vorm van een collage / steen / doos / fotoshopfoto, maar het wordt pas helemaal van jou als het beweerde ook van jou is.
Nu zijn de meeste citaten op citatenverzamelingen afkomstig uit grotere teksten van grotere schrijvers en denkers, of uit interviews met hen. Sommige citaten zijn zo geliefd dat er een beroemde naam aan vastgeknoopt wordt om ze gewichtiger te doen schijnen.
Het is dus niet zo dat de Mark Twains en Julia Camerons van deze wereld gaan zitten en denken: nu ga ik eens iets wijs' verzinnen over … creativiteit. Schrijven. Het leven. Nee, ze schrijven en spreken voor 't lieve vaderland weg (Mark Twain schijnt gezegd te hebben, al heb ik het nergens kunnen terugvinden, dat hij zijn inspiratie om te schrijven uit paprika haalt) over onderwerpen die hen aan het hart gaan, en dan is er af en toe een zin die als een briljante bloem opeens álles in zich draagt waar het stuk over gaat.
De beste manier om zelf citeerbare zinnen te produceren lijkt mij dan ook: schrijfveren doen.
Nu lijken mijn schrijfveren vaak te gewoontjes. Liefst zou je natuurlijk al willen beginnen met fraais als … creativiteit. Het leven. De dood. Het doel, de bron, verbinding, liefde. Maar waarschijnlijk vloeien er dan alleen cliché's uit je pen, dingen die door anderen al veel mooier gezegd zijn, zo'n citaat dat oplicht in het donker en eindelijk duidelijk maakt wat onzegbaar in je geest rondwoelde. Maar als je schrijft over schijnbaar 'gewone' onderwerpen als - eens kijken, wat hebben we deze maand - schepje, emmertje, vormpjes, een ronde tafel, het vergt meer moed om te wachten, een kind hoort niets - dan verras je jezelf met je wijsheid. Als je schrijfveren doet en al in je achterhoofd hebt dat je een Mooie Zin zoekt, dat dient die zich wel aan. Je kunt van de schrijfveer ook een prozagedicht maken, iets met korte, ritmische regels. Als je maar laat komen wat komt. Je eigen wijsheid.

Dit bericht is geplaatst in schrijfveren, schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op zelf citaten schrijven

 1. Ina schreef:

  Hoi Hella! Ja dit is de manier he om citaten te "ontdekken"! Wat is eigenlijk het verschil tussen een spreuk en een citaat? Dit stukje past heel mooi bij "spreuken en quotes, 10 creatieve tips" ik ga een link plaatsen. Groetjes van Ina Wuite.

 2. Heldinne schreef:

  Thx! Een spreuk is vaak een (volks)wijsheid waar niemand meer de exacte herkomst van weet. Van citaten is dat meestal precies bekend.

 3. Klopt helemaal. Het is mij in elk geval nog nooit gelukt om ter plekke een tekst te verzinnen voor een Prietplaatje. Deze 'quotes' komen altijd spontaan op of ze vallen me op in een tekst die ik geschreven of gelezen heb. Dan schrijf ik ze meteen op en bewerk ze later tot een Prietplaatje.
  En inderdaad, het is heel leuk om in je achterhoofd zo'n radar te hebben voor dit soort zinnetjes. Kan het iedereen aanraden!

 4. Sagita schreef:

  'Regels worden uit nood geboren en mogen allen in nood worden toegepast.' Deze heb ik zelf - lang geleden - bedacht. Is het dan een spreuk of een citaat? Kan je zelf citeren?

 5. Heldinne schreef:

  Bij 'spreuk' denk ik toch aan weerspreuken en andere algemene tegeltjeswijsheden. Tuurlijk kun je jezelf citeren!

 6. Ferrara schreef:

  Brutalen hebben de halve wereld. Standaard zeg ik dan, Ja en de nietbrutalen de andere helft. Heb ik hem zelf bedacht of ooit ergens gehoord, dat weet ik dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *