voorleven

Ik was bij Yarden om een urn uit te zoeken, en bedacht dat ik gelijk de bedankkaartjes wel even regelen kon. Dan krijg je een vel met voorbeeldteksten, waaronder de volgende pareltjes: "de liefde is sterker als de dood" of "haar boek was uit." Pappa's boek was nog lang niet uit, ik denk dat hij nu op een wolkje verder leest, en van die taalfout zou hij gegruweld hebben.
Terug dus naar Bodar. De tekst op de rouwkaart was van hem, en de volgende regel in het hoofdstuk De Majesteit van de Dood luidt: Zij kennen die vrede, die weten getroost achter te blijven.
Pap was een groot bewonderaar van Bodar, ik heb hem als docent Kunstgeschiedenis gehad, hij was geweldig, maar met hem als priester heb ik niet veel. Behalve dan de troost die het vaste geloof van iemand anders kan bieden, als hij het je niet betweterig oplegt maar diepgevoeld voorleeft. Hetzelde gevoel dat oude kerkgebouwen bieden: dat rotsvaste geloof voorgeleefd in steen.
Ik ben blij dat ik geloofloos ben opgevoed, zodat ik nu zeker weet dat mijn gevoel ook echt van mij is. De vrede van het weten dat het goed is, zo, en dat ze daarboven allemaal glimlachend toezien op mij en mijn brieven, mijn boeddha, mijn boek en mijn blog.

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op voorleven

 1. Ferrara schreef:

  "De vrede van het weten dat het goed is."

  Dat vind ik een mooie tekst voor een bedankkaartje.

 2. Sagita schreef:

  Eens! Prachtige tekst die het innerlijke besef weer geeft!

 3. Hilde schreef:

  ik ken Bodar niet, maar de tekst op de rouwkaart is speciaal en mooi! Nu nog iets vinden voor de bedankkaartjes. Ook van Bodar?

 4. Odette schreef:

  Ik sluit me bij Ferrara en Sagita aan. Het verwoordt niet alleen een gevoel, maar toont ook een besef. Het geeft rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *