DUITMANNETJES

Ik zou wel een nieuw blog willen beginnen onder de titel TSJUTWYFKE, het Friese woord voor Duidvrouwtje.
De teevee staat de godganse dag bol van de duidmannen. Wat denkt u dat er gebeurd is? Wat zou er kunnen gebeuren? En als dit of dat gebeurt, wat gebeurt er dan vervolgens? En hoe denken duidmannetjes in het Buitenland erover? En de VoxPopDuidmannetjes?
Het begon eigenlijk al met de Elfstedentocht. Het lijkt wel of elk "Nieuws" het laatste brood is in een hongerend land, de hongerige bevolking stort zich erop, laat zich ernaast fotograferen, wil een kruimel meeëten, na deze kruimel door alle mogelijke deskundologen (duidmannetjes) te hebben laten belichten.
Niemand gaat naar de graanvelden, niemand onderzoekt de grond, niemand kijkt of graait verder dan dat ene brood dat Nieuws is.
Vervolgens barst de wedstrijd los wie het bést kan duiden wat voor brood dit is. En wie het duidelijkst kan formuleren hoe érg de honger is, liefst met een model van een lichaamsdeel op tafel. Alle debatprogramma's gaan erover, elke stellingpuntnl.
Hoe we de honger kunnen bestrijden is geen Nieuws. Nieuws blijft slechts een weekje goed, en dan is het al van dat vijf-dagen-vers brood. En om Nieuws draait het.
En wat veroorzaakt draaien? What makes the world go round? Precies.
Dus al die onsmakelijke wedstrijden om Eerste en Zieligste en Brekendste verhalen: het heeft NIETS met duiden te maken. Het zijn Duitmannetjes, die hun werk niet doen om de honger uit te bannen, maar om duiten te vergaren.
Of dat nu om huilende koninginnen, schaatsers of partijleiders gaat.
En de doden die intussen in het Buitenland vallen, met honderden en duizenden tegelijk, die duiden we niet. Dat schuift namelijk niet.

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op DUITMANNETJES

  1. Heldinne schreef:

    #tsjutwyfke met dank aan Hanneke de Jong

  2. reflexxus schreef:

    Toen ik door had dat zíj een leuke tijd hadden doordat ik mijn tijd aan hen verdeed heb ik de tv weggedaan.

  3. Sagita schreef:

    Lekker fel stukje! Duitmannetjes, allemaal kleine kloontjes van Freud en ja die zal er ook wel aan verdiend hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *