beschaving

Na de lawine aan berichten op twitter naar aanleiding van Beatrix en Maxima die in lang gewaad en met hoofddoek een moskee bezochten, voelde ik me wegzinken in een moeras van treurigheid. Wij leven dus in een land dat geregeerd wordt door mensen die menen dat alleen onze manier van leven de moeite waard is om in praktijk te brengen. Iedere andere wereldburger moet respéct hebben voor onze superioriteit. Wij kleden ons beter, wij gedragen ons beter, wij gaan beter om met de medemens, wij zijn, kortom, beschaafder.
Uhhuh.
Hoe kun je in dit millennium nog zo achterlijk in de wereld staan? Hoe kun je in een wereld die steeds mondialer wordt, zulk eng, narcistisch gedachtegoed blijven volhouden? Nou, een manier is alvast gevonden. De kunsten de strot afknijpen, dan heb je tenminste geen last meer van de andersdenkenden die kunstenaars per definitie zijn.
Maar dan die vermeende superioriteit.
Wij bezochten eens Ibra, een stadje diep in de binnenlanden van Oman. In het woestijnlandschap rondom was het een oase van dadelpalmplantages. Het was er zo stil, de palmen ruisten, het was een sprookje. Opeens ging in een van die lemen muren die de plantages omsloten, een rijkversierde ijzeren deur open. Met "come, come, welcome, welcome!" werden we binnengenodigd.
In de woonkamer, kaal en leeg, met als enig licht dat wat door de deuropening binnenviel, werden we uitgenodigd om op de rieten matten plaats te nemen.
Wij herinnerden ons van de cultuurles: nooit je voetzolen naar anderen toekeren. Er werd geroepen, en even later verschenen de dochtertjes des huizes met grote koffiekannen, van die piepkleine eierschaalkopjes, en een zilverkleurig dienblad vol sinaasappels en dadels. Voor kindje kwam er een kommetje raadselachtige, zachte snoepjes. De gastheer was de enige die een beetje Engels sprak, hij toonde portretten van zijn zoons, hij vroeg waar wij vandaan kwamen …
Het was een gastvrijheid waar wij iets van kunnen leren.
Maar ja, het glorixpipotuig ziet natuurlijk nooit verder dan de eigen landsgrenzen. En dat regeert ons. Hoe kan een land zo verworden?

afbeelding

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

8 Reacties op beschaving

 1. Papagoose schreef:

  Helemaal eens. De PVV gaat zelfs "kamervragen" stellen. Wat een ongelooflijk narrow-minded stelletje.

 2. Rein Swart schreef:

  Het was een verademing een paar weken in Dahab rond te lopen. Temidden van Arabieren, moslims, westerlingen, bedoeïen. Maar helaas ook teveel armen en te weinig autochtone vrouwen. Dat wel weer.

 3. Verbazingwekkend, hè? Van de allochtonen hier wordt verwacht dat ze zich aan onze cultuur aanpassen, dus je zou denken dat dat wederzijds geldt en dat wij, als wij te gast zijn in een vreemd land, ons dienen aan te passen aan de cultuur daar. Lijkt me niet meer dan normaal. Maar nee hoor, zoals het recht van vrije meningsuiting uitsluitend geldt voor Geert W., zo geldt de plicht van aanpassing aan de cultuur kennelijk alleen voor allochtonen.
  Ook ik heb in de binnenlanden van Turkije en Syrië hartverwarmende gastvrijheid ervaren van het soort dat jij hierboven beschrijft. Daar kunnen we inderdaad nog iets van leren.

 4. Ferrara schreef:

  Geert Wilders zegt de joods-christelijke traditie te omarmen. Hij zal vast geen synagoge bezoeken want dan moet hij een keppeltje op.

  Zodra er verkiezingen komen met z'n allen zorgen dat een dergelijk gedoogakkoord niet meer kan.

 5. Heldinne schreef:

  Haha, er zijn foto's van glorixpipo met keppeltje!

 6. Ferrara schreef:

  Ja hoor, heb ik weer.
  Heb ze wel even opgezocht en gevonden.

 7. Hou op, schei uit. Ik heb een jaar in Burkina Faso gewoond en bij de armste mensen werd ik nog uitgenodigd voor een maaltijd.
  Hoe meer je hebt, hoe moeilijker je deelt, lijkt wel.
  Glorixpipo... hahaha!

 8. elly schreef:

  Ik heb hier niets meer aan toe te voegen dan alleen mijn bijval. Ik wil dat domme blondje wel eens zien met een keppeltje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.