Tropenmuseum met sluiting bedreigd

Het nieuws dat het Tropenmuseum met sluiting bedreigd wordt, deed me net zo lichamelijk pijn als de beelden van het Egyptisch Museum, afgelopen januari.
Er wordt iets vernietigd dat eeuwen en eeuwen in alle rust met alle respect behouden is gebleven. Zomaar, door een paar domme proleten die niet verder denken dan hun eigen neus lang is. Als het uit onwetendheid is, veroorzaakt door schrijnende maatschappelijke achterstand, kan ik dat nog als verklaring accepteren, en alleen maar hopen dat ooit de hele wereld genoeg eten en onderwijs zal hebben om het belang van musea te kunnen inzien.
Maar in ons eigen volgevreten Nederland? Een staatssecretaris? Waar heb je dan je verstand? Waar is dan je besef van het belang van al deze schatten, uit onze geschiedenis, uit de geschiedenis van de hele wereld, zo ontstellend belangrijk voor het begrip van alle wereldbewoners voor alle wereldbewonders? Wat ben je voor onbeschaafde barbaar als je zoiets wilt sluiten omdat het te duur is?
Is er dan werkelijk niets meer heilig behalve de God die Euro heet?
Op de bibliotheekacademie hebben we eens een excursie naar het Tropenmuseum gehad, we moesten een project doen over "bewegwijzering in openbare gebouwen" en in dat kader mochten we de zolder op. De depots in. Om te zien hoe alles gecatalogiseerd was, denk ik. Wat ik me ervan herinner, zijn planken en planken vol houten huisjes en houten bootjes, eigenlijk precies zoals in het Egyptisch Museum, alleen dan uit andere landen, het Verre Oosten en Afrika.
Wie daar rondloopt ontkomt niet aan een overweldigende eerbied. Voor de makers van die schatten, maar ook voor de verzamelaars en de bewaarders, en gewoon voor het feit dat, temidden van de verwoestingen op deze aarde, zulke kunstwerkjes door zoveel liefde konden voorbestaan.
Een gevoel van immense continuïteit en eenheid.
Maar dat levert geen rooie cent op, dus flikker de hele rommel maar in de kliko. Opgeruimd staat netjes. Rembrandt en Van Gogh en Tulpen, meer hebben we niet nodig. Dijken dicht, beurzen dicht. Holland op zijn smalst all over again.

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Tropenmuseum met sluiting bedreigd

  1. Ferrara schreef:

    De VPRO zat er vanmorgen bovenop. Dieptreurig word je van dit soort besluiten. Zou Occupy hierbij ook helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *