Nadeem Aslam – The Wasted Vigil

Als je last hebt van depressies door het leed der wereld kan dit boek je voor de trein duwen. Maar als je bereid bent te beleven wat er werkelijk gaande is in de wereld terwijl jij in je luie stoel of warme bed aan het lezen bent, en te ervaren dat er ook dan nog verlossing is, in de vorm van menselijkheid of van schoonheid, dan moet je The Wasted Vigil lezen. Dan is je wake niet voor niets geweest.
Wat me altijd weer opvalt als ik een boek lees van een niet-westerse schrijver, is het totaal anders omgaan met een verhaal als zodanig. De vertelstructuur is niet zoals wij gewend zijn, lineair, van hier naar daar met het oog op een afloop, maar meanderend, impressionistisch. Daardoor kan een brute mishandelingsscène gevolgd worden door een overweging over schoonheid. Daardoor kunnen er naast beelden van wapens en bloedvergieten de prachtigste beeldspraken zijn. Van een huis waarvan de kamers oorspronkelijk beschilderd waren (met aarde bedekt tegen de Taliban): stel dat je alleen de schilderingen overhield, als een papieren lantaarn … Van een melodie, die – ondanks dat muziek verboden is – in de geest blijft hangen als brokaat tegen het schedeldak …
Wat het boek duidelijk maakt, is dat er niet één schuldige valt aan te wijzen voor het gruwelijke geweld dat nu al zo lang heerst in Afghanistan. Wat het ook duidelijk maakt, is dat de enige remedie – of is dat een te hoopvol woord? – de enig juiste manier van je daartegenover opstellen is: je menselijkheid en schoonheid te bewaren. Wie dat kan is de echte held. Niet de strijders, van welke partij dan ook. Schoonheid en menselijkheid zijn de enige hoop die dit verhaal te bieden heeft.
Lezen, verplicht lezen. Voor wie vluchtelingen wil uitzetten, voor wie een parmantige mening heeft over "onze missie in Kunduz", voor wie denkt dat het allemaal de schuld van de religie is, voor wie zekerheden heeft. Maar vooral: voor wie wil genieten van een taal zo prachtig en bloemrijk als hier al lang verboden is door de droogstoppels van de schrijven-is-schrappen-school.

ook in het Nederlands verkrijgbaar
Lees hier de prachtige recensie van Anna van Gelderen

Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Nadeem Aslam – The Wasted Vigil

 1. Marja schreef:

  Bedankt voor de tip. Hij staat op mijn leeslijst.

 2. Ik vond het ook een prachtig boek - niet eentje om vrolijk van te worden, maar wel eentje dat een diepe indruk nalaat en "er uit springt". Ik ben blij dat ik het gelezen heb.

 3. Hahaha... ja, de schrijven-is-schrappen-school, daar heb ik ook op gezeten. Nou, dat zet me weer eens aan het denken.
  Bedankt voor de tip. Tijd voor wat tegengeluid.

 4. Novelle schreef:

  ik zal eens kijken hmmmm

 5. boekblogger schreef:

  Tja, ik kwam niet verder dan bladzijde 90. Niet dat het op die bladzijde opeens niet mooi meer was... maar ik vond er gewoon niets aan. Zie mijn verslag: http://leeswammes.wordpress.com/2011/10/12/book-review-the-wasted-vigil-by-nadeem-aslam-dnf/

  Het boek boeide me niet en ik heb wel meer te lezen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *