open brief aan de Hema

Misschien is het wel niet normaal. Sterker: het is waarschijnlijk niet normaal. Dat iemand in vloeken, tieren, stompen en stampen uitbarst bij het digitaal vullen van een fotoalbum van de Hema.
Maar ik leg het u toch even voor.
Zonder mij al te zeer op de borst te slaan, durf ik toch wel beweren dat ik goed ben in photoshop. En in tegenstelling tot wat mensen direct schijnen te denken bij dat woord, heb ik nog nooit iemand slanker of gaver gemaakt. Mijn kracht ligt in het kiezen van mooie uitsnedes, het warmer, kouder, feller of subtieler maken van kleuren, het toepassen van een "artistiek" filter (zo heet dat) om van een licht bewogen foto een net-echt schilderij te maken. Wegpoetsen doe ik soms wel: voornamelijk storende stopcontacten vlakbij iemands hoofd, of een overbelichte elleboog die perongeluk in beeld kwam.
Als ik zo'n album maak, van een mooie reis, of – zoals in dit geval – van een heugelijke gebeurtenis, dan maak ik complete photoshop-collages in de afmetingen van het album. Zeg 28 x 19.3 cm. Ik koos in dit geval als achtergrond de stof van de trouwjurk (een bloempatroon dat ook op trouwkaart en bruidstaart verwerkt was), en drapeerde daar mijn foto's overheen, voorzien van een subtiele schaduw en een smal wit randje.
Aan het eind van de rit konden de pagina's kant-en-klaar het album in.
Maar dat vertrouwen ze mij bij de Hema niet toe. Het is niet mogelijk om bladzijden één-op-één te vullen met foto's. Zelfs al ontvink je de "automatische opmaak" duizend malen, nog zult gij duizend malen wenen, want het programma flitst de foto's schuin en speels en klein de bladzijden op. Moet ik dus zelf aan 't draaien en vergroten, en zo duidelijk is het digitale voorbeeld nu ook weer niet, dus ik vrees nu dat al mijn mooi gecomponeerde bladzijden voorzien zullen zijn van onvoorziene witte randjes, breed en scheef.
Tierend en trappelend vulde ik mijn album. Razend word ik ervan, als er geen mogelijkheid is automatische piloten uit te zetten. De spellingschecker is ook een voorbeeld van zo'n bloed-onder-de-nagels-weghaalder, net als dat jolijtige peperklipje van Word, een paar versies terug. Maar die kun je UITZETTEN.
Beste Hema, ik bid u. Geef mij een knop om uw geestige flitsontwerpen UIT TE ZETTEN. Want anders val ik nog eens dood, bij uw fotoalba. Dat kan toch niet te bedoeling zijn.

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op open brief aan de Hema

 1. Ferrara schreef:

  Echtgenoot adviseert compleet gemaakte pagina's als achtergrond van een bladzij te importeren zonder transparantie. Tot vorig jaar lukte dat bij de Hema.

 2. Heldinne schreef:

  Ja, volgens mij zit dat er nu niet meer op (de maten waren ook veranderd). Maar toch dank!

 3. Gewoon naar de concurrent overstappen; dat zal ze leren. Mij bevalt bijvoorbeeld Albelli uitstekend (geen aandelen, wel al voor een kapitaal aan prachtalbums gemaakt).

 4. reflexxus schreef:

  Fotoalba is anders een prachtwoord!

 5. Joyce schreef:

  O, ik ken dat gevoel maar al te goed... dat krijg je met creatieve mensen, die hebben te goed voor ogen hoe ze het hebben willen. Lekker overstappen, hoor, naar een club die wel respect voor heeft voor jouw kunstzinnigheid.

 6. Nimeus schreef:

  Ik heb alle begrip voor uw reacties !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *